מלאכות שבת 9 - לש, אפיה ובישול

תגובות: 0

10. לש

הגדרת המלאכה: חיבור חלקים שונים מן הצומח באמצעות פעולת לישה, דוגמת לישת גרגרי קמח על ידי ערבוב ולישה עם מים.
המלאכה במשכן: לצורך צביעת היריעות היו לשים את הסממנים.
תולדות: לישה של עפר, מלט, גבס וכדומה. נתינת מים על חומרים שהופכים למוצק במגע עם מים גם בלי לישה.
הלכה למעשה: אין להכין בשבת פירה תפוחי אדמה מאבקה, אין להכין ג'לי. כדי להכין דייסה לתינוק יש לשנות את סדר ההכנה מן הרגיל ביום חול, כך שהפעולה תיעשה בשינוי.

11. אפייה ובישול

הגדרת המלאכה: הכנת מאכל לאכילה באמצעות תהליך בישול או אפיה בחום.
ובכלל זה, צלייה, טיגון, וכל דרכי הבישול באש.
המלאכה במשכן: בישלו את הסממנים לצורך צביעת העורות.
תולדות: המסת שעווה או זפת בחום, חימום מתכת לכדי גחלת.
הלכה למעשה: הלכות בישול ואפייה בשבת הן הלכות מרובות ומורכבות, ודרושה זהירות רבה. כדי לדעת איך לחמם תבשילים בשבת, ובאיזו דרך להשתמש בתבשילים חמים, יש ללמוד את ההלכות בפירוט וביסודיות.
להלן כמה מושגים בהלכות בישול בשבת:
יד סולדת בו: אדם עובר על איסור בישול כאשר חום התבשיל מגיע למצב שיד סולדת בו, על פי הגדרת הפוסקים מדובר בטמפרטורה שבין 40 ל-70 מעלות צלזיוס.
מאכל בן דרוסאי: בהלכות הבישול בשבת אנו מוצאים לא פעם את המדד להגדרת מאכל כמבושל או לא בהגדרה של 'מאכל בן דרוסאי'. בן דרוסאי היה שודד מפורסם בתקופה הקדומה, וכדי שלא לאבד זמן יקר היה מכין את המזון שלו במהירות ומסתפק בשליש מזמן הבישול הרגיל. ולכן מאכל שהתבשל שליש מזמן הבישול מוגדר לא פעם בהלכות השבת כ'מבושל'.
כלי ראשון שני ושלישי: לא רק סיר שנמצא על האש מבשל, גם 'כלי ראשון' שהוסר מהאש יכול לבשל, כלומר כלי שהוסר מהאש והוא רותח מסוגל לבשל מאכלים שיוכנסו לתוכו, ולכן אסור בשבת להכניס מאכלים לתוך כלי ראשון בין אם הוא על האש ובין אם הוסר ממנו. כלי שני ושלישי אינם מבשלים באותה רמה של כלי ראשון, אך גם בהם יש הלכות המגדירות מה מותר ומה אסור.
קלי הבישול: דברים שמתבשלים בקלות, כמו תבלינים או ביצים, וצריך להיזהר שלא להניח אותם גם בתוך כלי שלישי.

תגובות (0)

כתוב תגובה:

כתובת

"שלום לעם"

ע"י עמותת "גבריאל שר ישראל" (ע.ר. 58-037849-5)

רח' בני ברית 18 ירושלים

02-5022881

webmaster@shalomlaam.co.il

צור קשר