ביטוח ללא כיסוי

בית המדרש

נתי החליט לבטח את הרכב החדש שקנה לפני ימים אחדים. הוא פנה לקובי ששימש כסוכן של אחת מחברות הביטוח הגדולות, וביקש ממנו לבטח לו את הרכב, יעקב ביצע את הביטוח ולאחר שנה התברר פתאום לנתי שקובי לא ביטח אותו בשום חברה אלא לקח את התשלום על הביטוח לכיסו הפרטי. כשנתי פנה לקובי בטענה, אמר לו קובי: "אני הביטוח שלך, אם היה קורה משהו אני הייתי משלם מכיסי…" האם נתי יכול לטעון שאינו סומך עליו באופן אישי ורק על חברה גדולה? והאם הוא יכול לתבוע ממנו את הכסף בחזרה?

מעיינים בספרים ולומדים לפסוק הלכה או משפט: תלמוד בבלי מסכת 'בבא קמא' דף ל"ו עמוד ב' בדין: 'שומר שמסר לשומר את מהימנת לי בשבועה'.

תשובה לשאלה 'משלוח מפתיע' (שאלה 822): בני הזוג דדון ישבו בביתם כאשר פעמון הבית צלצל ובפתח ניצב שליח של רשת קניות מוכרת, איתו חמישה ארגזים מלאים במוצרים מכל טוב. השליח ביקש חתימה על קבלת המשלוח, ואילו מר דדון אמר שהוא לא הזמין כלום. את השליח זה לא עניין, הוא הראה לו ששם המשפחה שלהם כתוב בהזמנה והיא כבר שולמה מראש, וביקש ממנו לחתום. כעת בני הזוג דדון ניסו לחשוב כיצד הגיע אליהם המשלוח המפתיע והם שואלים כיצד עליהם לנהוג: א) האם להחזיר את המשלוח לרשת הקניות?  ב) האם יכולים להשתמש במצרכים, או שהם צריכים לעשות איתם משהו לטובת הציבור?

המושג ההלכתי: הודאת בעל דין

תשובה בקצרה: נראה שבני הזוג דדון יכולים ליהנות מהמשלוח, אבל יהיה למוצרים הללו דין של 'השבת אבדה', ולכן הערך הכספי של המוצרים יהיה מונח בצד עד שיבוא אליהו.

תשובה בהרחבה: ראינו בהלכה לגבי אדם שמודה לחברו בפה מלא שהוא חייב לו סכום כסף מסוים וחברו טוען שאינו חייב לו כלום. האדם שמודה על החוב פטור מתשלום, גם אם הוא בטוח במאת האחוזים שבאמת הוא חייב לחברו את הכסף. (שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן ע"ה סעיף י"א). בעל ספר 'מאירת עיניים' מסביר שכוונת חברו הייתה, שגם אם באמת הוא חייב לו את הכסף, הרי שהוא מוחל לו על התשלום בלב שלם ולכן הוא פטור מתשלום.
אבל במקרה שלנו יש ספק אם מדובר במתנה שמישהו רצה להעניק או שבאמת יש כאן טעות וממילא הם מחויבים בהשבת אבדה. ולכן הם יכולים בינתיים להשתמש במוצרים מכוח 'ספק השבת אבדה'. ואם יבואו לאחר מכן הבעלים וייתנו סימן שאכן זה היה המשלוח שלהם, יחזירו להם את השווי של המוצרים לפי מה שנהנו מהם.

 

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

בית המדרש

חנות זה לא מחסן

בית המדרש

המעקה שהתעקם

בית המדרש

מכירה בטעות

בית המדרש

חכם מכולם

בית המדרש

זירת נפילה

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'