דימוי חיצוני שלילי

דברים שמתפספסים

נראה שכמעט ואין בית שלא תלויות בו מראות. לכאורה מראה היא קישוט נאה לקיר ודבר המסייע לנו להתארגן בבוקר או לוודא שלא נצא מהבית עם שרידי משחת שיניים על הפנים, אך מתברר כי עבור לא מעט אנשים ובעיקר עבור בני נוער רבים – המראה התלויה בבית מהווה תזכורת כואבת ויומיומית לכך שהם אינם מרוצים ממראה הגוף שלהם. עד כמה העניין הזה נפוץ, מהם הגורמים לתופעה הנוראית הזו ומה ניתן לעשות? בואו נצלול פנימה.

נתונים על 'דימוי חיצוני שלילי' אצל בני נוער:

47% מבני הנוער בישראל מגדירים עצמם כסובלים מהשמנה ומכנים את עצמם 'שמנים'.

30% מבני הנוער בישראל היו מעוניינים להפחית ממשקלם למעלה מ-5 ק"ג.

45% מהבנים המתבגרים ו-70% מהבנות המתבגרות אינם מרוצים מהמראה שלהם והיו רוצים לשנות משהו בגוף שלהם – להיות שמנים או רזים יותר, גבוהים או נמוכים יותר, בעלי עיניים או שיער בצבע אחר וכדומה.

מה גורם לדימוי חיצוני שלילי?

מתברר כי מבט במראה איננו הדבר המשפיע ביותר על מה שאנו חושבים על גופנו. דברים רבים משפיעים על דימוי הגוף של אדם על עצמו – ורובם חברתיים. חלק מהדברים אלו חוויות שאדם עבר, טראומות שיכולות להשפיע מאוד, חוסר אמון מצד החברה או כישלונות חוזרים ונשנים בתחומים שונים.

הערות עוקצניות מצד חברים עלולות גם הן להעלות מחשבות קשות של האדם על עצמו ולגרום לחוסר שביעות רצון מהמראה. לכן כדאי שניזהר במה שאנו אומרים לחברינו.

'אידיאל היופי המושלם':

גורם נוסף אשר תורם לדימוי השלילי הוא 'אידיאל היופי המושלם' – אותה דמות דמיונית אשר עולם הבידור מנסה לשכנע אותנו כי היא בעלת המראה הנכון והמדויק וכל מי שאיננו דומה לה – איננו יפה. לא מדובר כמובן בדמות מסוימת אלא באלמנטים מסוימים אשר 'חייבים להיות בבן-אדם יפה' וחוזרים על עצמם בתכניות טלוויזיה שונות, בסרטי קולנוע, בפרסומות ובעיתונות.

כשבעולם הבידור מתייחסים אל היופי החיצוני של האדם ככזה אשר שייך אך ורק לאנשים רזים, בעלי גווני עור מסוימים, גובה מסוים, צבע שיער מסוים, צורת אף או לחיים, עיניים וכדומה – בעצם משדרים לבני הנוער כי מי שאיננו נראה כמו הדמויות הנערצות האלו – איננו יפה.

המחיר הגבוה של החינוך השקרי הזה הוא כפול:

חיצוניות מול פנימיות:

המחיר הראשון הוא שמשכיחים מבני הנוער את הכלל לפיו 'אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו', כלומר שהיופי הפנימי, האישיות שלך, טוב הלב, הכישרונות, המידות והמעשים הטובים – הרבה יותר חשובים מאשר המראה החיצוני. מדידת והערכת אדם רק או בעיקר על פי מראהו החיצוני זהו עוול כלפי האדם והפסד חברתי של אנשים טובים ואיכותיים שאינם 'נספרים' בשל מראם החיצוני.

מי שלא כזה – לא 'שווה':

המחיר השני הוא הפגיעה החמורה שחווים הצופים וצרכני הבידור הצעירים אשר גופם איננו עונה להגדרות 'אידיאל היופי המושלם'. אותם בני נוער מוצאים עצמם מתוסכלים ומיואשים וחושבים שאנשים מחפשים רק יופי חיצוני, ועוד כזה שחייב להיות מאוד מסוים, וכשמבינים כי הם אינם כאלה הם מתכנסים בתוך עצמם, מתבאסים, עלולים להידרדר להזנחה עצמית או פגיעה בעצמם והדימוי העצמי שלהם יורד משמעותית. כלומר, בני נוער רבים וטובים שזכו בכישרונות אדירים, במידות נפלאות ובשלל יכולות מופלאות – נמנעים מלהפגין כישורים אלה בחברה בשל תרבות השקר של 'אידיאל היופי' שחלחלה לשיח בחברה.

יש לציין כי לעולם הבידור השפעה אדירה על חיי האנשים בכלל ועל חיי בני הנוער בפרט. בני נוער מחפשים 'מודל לחיקוי' ופעמים רבות הם פונים לעולם הבידור על מנת למצוא דמויות נערצות. כך שהעובדה שדווקא בעולם הזה מעבירים באופן יומיומי מסרים כל-כך הרסניים לגבי דימוי הגוף של בני הנוער, מביאה לפגיעה משמעותית ורחבה מאוד. עד כמה רחבה הפגיעה ומה ניתן לעשות? על כך נדבר בעז"ה במדור הבא.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'