מחירים כמו פעם

בית המדרש

שמואל היה קבלן וותיק שעבד במשך שנים ארוכות עם 'סלמן חומרי בניין'. כלקוח וותיק, היה בעל הבית עושה לו הנחות משמעותיות על הסחורה שהיה רוכש בחנות. במשך הזמן, עזב בעל הבית את ניהול החנות ובנו נכנס לנהל אותה במקומו. באחד הימים כשנכנס שמואל לחנות וביקש לרכוש מספר דברים, אמר לו מנהל החנות מחיר גבוה בצורה משמעותית מהמחירים שהיה מקבל בעבר. שמואל משך בכתפיו, ניגש לעובד הוותיק בחנות שהכיר אותו והלה נתן לו את מה שביקש במחיר הנמוך שהיה רגיל לקבל כמו פעם. אלא שכשיצא מהחנות, חשב שמואל לעצמו שאולי לא נהג כראוי בזה שעקף את בעל הבית והלך ישירות לעובד והאם הוא צריך ליידע את בעל הבית על ההנחה הגדולה שהוא קיבל. מה דעתכם?

מעיינים בספרים ולומדים לפסוק הלכה או משפט: שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן שנ"ח סעיף ה' בדין: 'וכולם שאמרו הטמן אסור' .

תשובה לשאלה "משלוח פשוט" (שאלה מס' 684)

תקציר השאלה השבועית: רובי החליט לשלוח השנה משלוח מנות מכובד במיוחד לרב שמואל מ'מרכז נחלה' מבית 'שלום לעם' כהוקרה על העזרה והסיוע במשך כל השנה. הוא הזמין את שוקי איש השליחויות ונתן לו את משלוח המנות בצירוף הכתובת, אלא ששוקי נפל במדרגות והמשלוח התנפץ לרסיסים. שוקי מיהר לרוץ ולקנות משלוח מנות סטנדרטי באחת החנויות, לקח את הברכה של רובי והדביק אותה למשלוח המנות. אחרי פורים פגש רובי את הרב שמואל ואמר: "איך היה המשלוח מנות הרב? אתה משתמש בסט החרסינה ששמתי לך במשלוח הזה?!" הרב שמואל חייך במבוכה ושאל: "אתה בטוח ששלחת כלים? אני לא ראיתי דבר כזה…" רובי בירר את העניין וגילה מה קרה. רובי תבע משוקי לשלם על המשלוח, אלא ששוקי טען: "הרי אתה יצאת ידי חובת 'משלוח מנות' גם במשלוח שאני הבאתי, אז למה אתה תובע ממני תשלום?" ורובי טוען שבכל מקרה הוא רוצה את הכסף בחזרה. מה דעתכם? האם שוקי צריך לשלם על המשלוח מנות שנשבר?

תשובה בקצרה: רובי יצא ידי חובת 'משלוח מנות' גם במשלוח של שוקי, אבל שוקי יצטרך לשלם לרובי את ההפרש בין המשלוח הפשוט שקנה למשלוח היוקרתי שקנה.

תשובה בהרחבה: למדנו בהלכה שכל אדם שנתקל בדרך ושבר חפץ במהלך הנפילה, חייב לשלם את הנזק שגרם מכיוון ש'אדם מועד לעולם' והיה לו להסתכל היכן שהוא הולך. ויש דעת חלק מהפוסקים שאומרים שבחפץ קל, שהיה יכול להיזהר בו יותר מחפץ כבד בוודאי שחייב ('נתיבות המשפט' סעיף קטן א') וכעת אופן החיוב של שוקי, תלוי בצורה שבה נתן לו רובי את המשלוח. כי אם רובי אמר לו 'תזכה במשלוח הזה עבור הרב שמואל' אז הוא זכה בזה עבורו ואז הוא חייב לשלם את ההפרש לרב שמואל. ואם רק אמר לו שייקח עבורו את המשלוח, אז הוא לא זכה בזה עבורו ולכן הוא חייב לשלם את ההפרש הכספי שבין המשלוח הפשוט למשלוח היקר, דווקא לרובי ששלח אותו עם המשלוח.

כמה שוקי חייב לשלם?

במקרה שלנו, שמדובר שהיו במשלוח המנות גם כלי חרסינה פשוט ששוקי חייב לשלם מכיוון שכלים הם לא חלק מחיוב מצוות 'משלוח מנות' ולגבי המשלוח מנות עצמו, דעת רוב הפוסקים (שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן שמ"ח) שיכול לצאת ידי חובת משלוח מנות גם במשלוח הפשוט ששוקי קנה ולכן הדין הוא ששוקי יצטרך לשלם לרובי את ההפרש הכספי, שבין המשלוח היקר למשלוח המנות הפשוט.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

בית המדרש

משלוח מפתיע

בית המדרש

ההימור שלא קרה

בית המדרש

החידה והפתרון

בית המדרש

הטלפון שהתפוצץ

בית המדרש

המזל"ט שהזיק

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'