מחסום יקר

בית המדרש

רוני הגיע לכניסה של משרדי הארגון שבו הוא עובד והבחין ברכב בלתי־מוכר שחונה בדיוק מול הכניסה וחוסם את החניה הפרטית של הארגון. החניה שימשה גם ככניסה למחסן של הארגון, רוני מתוקף תפקידו היה צריך לפנות את מחיצות הברזל שהיו במחסן ולהעלות אותם למעלה לצורך אירוע שתוכנן מראש. כשיצא החוצה, הוא פגע עם אחת המחיצות בפנס של הרכב שחסם את המעבר. לאחר כמה דקות הגיע בעל הרכב. הוא הבחין בפנס השבור ותבע מרוני לשלם את הנזק. אבל רוני טען: "קודם כול זה היה בשוגג ולא התכוונתי לפגוע לך בפנס, אבל זאת בעיה שלך כי חסמת לי את המעבר ולא השארת לי יותר מדי ברירות". מה דעתכם? האם רוני צריך לשלם על הפנס השבור?

מעיינים בספרים ולומדים לפסוק הלכה או משפט: תלמוד בבלי מסכת 'בבא קמא' דף כ"ח עמוד א' בדין: 'עביד איניש דינא לנפשיה'. שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן ד' סעיף א' ובסעיף שע"ט סעיף ד'.

תשובה לשאלה 'חופשה או פינוי?' (שאלה מס' 790)

תקציר השאלה השבועית:
אדון משה שמחון היה גר בשדרות בדירה שכורה. כשפרצה המלחמה ותושבי שדרות פונו למלונות, בעל הדירה של משה הפסיד את השכירות והדירה נשארה ריקה. מדין 'מכת מדינה' משה היה פטור מתשלום לבעל הדירה. לאחר חמישה חודשים החלו חלק מהתושבים לחזור בחזרה לשדרות. בעל הדירה פנה למשה וביקש ממנו להיכנס לדירה ולשלם לו את דמי השכירות. אבל אדון משה טען: "נכון שכבר אין סכנה ממשית, אבל הרבה מהתושבים עדיין לא חזרו לעיר, והראיה היא שהמדינה עדיין משלמת פיצויים למפונים".
בעל הדירה טען לעומתו: "נכון שהמדינה עדיין משלמת פיצויים, אבל זה לא קשור למגורים. הרי אפשר לגור, אז אין סיבה שלא תחזור לדירה!" מה דעתכם? מי צודק?

תשובה בקצרה: אם שירותי העיריה עובדים ומתפקדים בימים הללו, חייב אדון משה לשלם את השכירות במלואה לבעל הדירה.

תשובה בהרחבה: ההגדרה של 'מכת מדינה' היא בדרך כלל במקרה 'אונס' שקרה לכל תושבי העיר או המדינה, שבגללו הם לא יכולים להמשיך ולהתגורר בעיר. ולהלכה נפסק, שבמקרה של 'מכת מדינה' תושבי העיר פטורים מתשלום עבור ההתחייבויות שלהם במגורים, כמו שכירות, כיוון שבמצב העכשווי הבית אינו ראוי למגורים. ונפסק להלכה שגם אם השוכר שילם את הכסף מראש לבעל הבית, הוא חייב להחזיר לו את הכסף. (שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן ש"ב סעיף י"ז בדברי הרמ"א) וההגדרה של אונס בדרך כלל היא במקרה שבטלו שירותי העיר, כלומר אין במקום השירותים הנדרשים כדי להתגורר בעיר מסודרת. (ש"ך, סימן שכ"א)

מתי מסתיימת ההגדרה של 'מכת מדינה'?

ברגע ששירותי העירייה במקום חזרו למתכונת מלאה, כגון שירותי חינוך, רפואה ורווחה, במקרה כזה כבר לא נחשב יותר המקום תחת הגדר של 'מכת מדינה', ואפילו אם עדיין יש מדי פעם ירי של טילים על העיר, וכל שכן אם המדינה עדיין נותנת פיצוי למפונים, למרות זאת אפשר כבר לגור בעיר והוא חייב לשלם את דמי השכירות לבעל הדירה. אבל אם הוא פוחד לגור בעיר, זאת אינה טענה כיוון שהפחד שלו אינו משום שאי אפשר להתגורר בעיר, אלא זהו פחד בלבד, וזה לא מספיק כדי לפטור אותו מתשלומי השכירות.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

בית המדרש

תמונה יוקרתית

בית המדרש

הנהג שנרדם

בית המדרש

הפסד באמצע היום

בית המדרש

משקל עודף

בית המדרש

נזק על נזק

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'