צימר ביער

בית המדרש

זוהר החליט לשמח את אשתו לכבוד יום הנישואין המתקרב והחליט לסגור על צימר יוקרתי ולצאת לחופשה קצרה בסוף השבוע. כשהגיעו למקום נהנו מהנוף הנפלא של הצימר ששכן ממש צמוד ליער עבות באחד מהרי הצפון, אלא שכאשר הגיע הערב החלו להישמע יללות השועלים והתנים שהסתובבו סביב הצימר ואפילו היה אפשר לראות אותם מהחלונות. הם פחדו לצאת החוצה וכל הלילה לא עצמו עין. בבוקר ניגש זוהר לבעל הצימר והודיע לו שהוא לא מתכוון לשלם והוא עוד דורש פיצוי על הסיוט שהיה לו אתמול בלילה. אבל בעל הצימר צחק ואמר: "תגיד חביבי, מה, אתה עשוי ממרגרינה? היית יוצא החוצה ומגרש אותם, כאן אצלנו במושב כולם חיים איתם בלילות והם מפחדים להתקרב לבני אדם. דבר שני, באת לצימר במושב ליד יער, מה חשבת שיהיה כאן? כולם יודעים שביערות יש תנים ושועלים, אין סיבה שלא תשלם לי את הכסף…" מה דעתכם? האם בעל הצימר צודק?

מעיינים בספרים ולומדים לפסוק הלכה או משפט: שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן של"ד סעיף א' בדברי הרמ"א והאם זה נחשב ל'מום במקח'. סימן רל"ב סעיף קטן י' והאם היה יכול לברר מראש.

תשובה לשאלה "משלוח בטעות" (שאלה מס' 636)

תקציר השאלה השבועית: הדפיקה הפתיעה את בני משפחת כהן. הם פתחו את הדלת וגילו מאחוריה קרטון גדול של משלוח מכובד שכלל מוצרי בשר, מצות ואפילו מעטפה עם תווים לקניה ברשתות השיווק. כשהם שאלו את השליח במה מדובר, הוא הסביר להם שזאת תרומה מארגון שעוזר לנזקקים. בני משפחת כהן הודו לו נרגשות והכניסו פנימה את הדברים וחגגו את חג החירות בשמחה. ביום שני של חול המועד התבררה הטעות, המשלוח היה מיועד למשפחת כהן השנייה שהתגוררה בבניין ובטעות הביא השליח את המשלוח למשפחת כהן הראשונה. כעת נשאלות כאן שתי שאלות: א') האם אדון כהן שלא קיבל את המשלוח יכול לתבוע את השליח שהתבלבל, או את אדון כהן השכן שקיבל? ב') האם משפחת כהן הראשונה שקיבלה את המצרכים חייבת להחזיר אותם לארגון, או למשפחת כהן השנייה? מה דעתכם?

תשובה בקצרה: במידה והארגון נותן צדקה דווקא לאנשים בקריטריונים מסוימים, הם צריכים להחזיר את המשלוח. אבל אם הארגון עוזר לכל עני שמבקש, אינם צריכים להחזיר את המשלוח.

תשובה בהרחבה: כתוב בהלכה שברגע שאדם לוקח צדקה עבור עני, זכה השליח עבור אותו העני (שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן רמ"ג סעיף ב'). ואם כן, הדין הוא שמשפחת כהן שעבורה היה מיועד המשלוח זכתה במוצרים, אלא שבגלל שכאן הייתה טעות של השליח הוא יצטרך לשלם להם מדין 'שומר שכר' שפשע בשמירה, מכיוון שהיה על השליח לבדוק היטב למי הוא מעביר את המשלוח וכך מופיע להלכה (סימן קפ"ה, סעיף ז' בדין: 'סרסור המקבל שכר, דינו כ'שומר שכר'). כמובן שאנחנו מדברים באופן שהטעות היא של השליח ולא של הארגון, שאז השליח חייב בתשלום. ובמקביל, גם משפחת כהן השנייה שקיבלה את המשלוח חייבת בתשלום שהרי היא נהנתה ממוצרים שלא שייכים להם ויש להם חיוב בתשלום מדין 'נהנה' ולכן ההלכה היא שיכולים בני משפחת כהן שעבורם היה מיועד המשלוח לגבות את הנזק ממי שירצו.

 מה הדין אם השליח לא קיבל על עצמו את השליחות?

מצד הדין, צריך שהשליח יקבל עליו את השליחות עבורם. אבל איפה שלא קיבל שליחות עבורם ממש אלא הוא סתם שליח בעלמא, משפחת כהן שעבורה היה מיועד המשלוח לא זכתה בו עדיין וברגע שהוא הגיע למשפחת כהן השנייה, שגם הם נזקקים – הם זכו במשלוח והשליח יהיה פטור מתשלום כיוון שאף אחד לא זכה עדיין במשלוח. אבל היכן שהארגון בחר את משפחת כהן, על פי קריטריונים מסוימים שנקבעו מראש ומשפחת כהן השנייה לא עומדת בהם – עליהם לשלם את שווי המשלוח למשפחת כהן שעבורה נשלחו המוצרים.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

בית המדרש

משלוח מפתיע

בית המדרש

ההימור שלא קרה

בית המדרש

החידה והפתרון

בית המדרש

הטלפון שהתפוצץ

בית המדרש

המזל"ט שהזיק

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'