השתתפות עצמית

בית המדרש

מאיר, שחיפש זמן רב הזדמנות להסתפר, הגיע למספרה עם בנו הקטן מכיוון שלא מצא מי שישמור עליו. בזמן ההמתנה לתורו הילד השתעמם והחל להשתולל. יוני, בעל המספרה, הזהיר את מאיר שעליו להשגיח על בנו טוב יותר. מאיר העיר לילד, אך הוא המשיך בהתנהגותו עד שטיפס על אחד הכיסאות, נפל ונפצע.

כעבור מספר ימים פנה מאיר ליוני בבקשה להפעיל את ביטוח העסק לכיסוי הנזקים. יוני הביע נכונות להפעיל את הביטוח, אך הסביר: "הפעלת הביטוח תחייב אותי בהשתתפות עצמית של אלף שקלים, ובנוסף תגרום להעלאת פרמיית הביטוח בשנה הבאה. אני מוכן להפעיל את הביטוח, אבל מצפה שתכסה את העלויות הללו, שכן הזהרתי אותך מראש לגבי התנהגות בנך."

השאלה היא: על מי לשאת בעלויות אלה – על יוני בעל המספרה, או על מאיר שלא השגיח כראוי על בנו?

מעיינים בספרים ולומדים לפסוק הלכה או משפט:

שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן שפ"ו והאם זה 'גרמא בנזיקין' או 'גרמי'.

 

תשובה לשאלה 'נזק של מי' (שאלה 835):

ישראל, המתגורר בדירה שכורה, ערך סעודת שבע ברכות לגיסו בהשתתפות המשפחה המורחבת. במהלך האירוע גרם אחד האורחים בשוגג נזק לברז האמבטיה שהצריך החלפה.

כשפנה ישראל לבעל הדירה בבקשה להחליף את הברז, טען בעל הדירה: "האורח שלך גרם לנזק, עליך לשאת בעלות התיקון". ישראל השיב: "כבעל הדירה, אחריות התיקונים מוטלת עליך. אם תרצה, תוכל לתבוע את האורח שגרם לנזק."

מי לדעתכם צריך לשאת בעלות התיקון?

המושג ההלכתי: אין שמירה בקרקעות.

תשובה בקצרה: השוכר (ישראל) והמזיק בפועל שניהם מחויבים בתשלום, ובעל הדירה רשאי לבחור ממי לגבות את הנזק. אם בעל הדירה גבה את התשלום מהשוכר, רשאי השוכר לתבוע את המזיק שישלם לו את סכום הנזק שנגרם.

תשובה בהרחבה: למדנו בהלכה שמעיקר הדין "אין שמירה בקרקעות" (שולחן ערוך, חושן משפט סימן ש"א), והדין נלמד מגזירת הכתוב בדברי הגמרא. לפיכך, השוכר יכול היה לפטור את עצמו מתשלום בטענה שהנזק לא נגרם על ידו ישירות, ואין מוטלת עליו חובה למנוע נזקים מצד גורמים אחרים. בנוסף, מאחר שהברז מחובר לקרקע, הרי שהוא נחשב כחלק מהקרקע, והשוכר יכול לטעון שאינו מחויב לשלם, מאחר ש"אין שמירה בקרקעות".

אולם, מאחר שבחוזה השכירות השוכר מתחייב להחזיר את הדירה כפי שקיבל אותה, הרי שהוא מחויב בתשלום על נזקים שנגרמו, גם אם נגרמו על ידי אחרים.

מה דינו של המזיק?
המזיק בפועל חייב בתשלום, כפי שמבואר בהלכה (חושן משפט סימן שע"ח סעיף א'). עם זאת, בעל הדירה רשאי לבחור ממי לגבות את התשלום – מהשוכר, המחויב בכך מדין 'שומר', או מהמזיק בפועל, החייב מדין 'מזיק'.

אם בעל הדירה בחר לגבות את התשלום מהשוכר, השוכר רשאי לתבוע את המזיק שישלם לו את סכום הנזק שנגרם על ידו.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

בית המדרש

ההגדרה הנכונה

בית המדרש

נזק של מי

בית המדרש

משלוח עם שליח

בית המדרש

הציורים שהוכתמו

בית המדרש

חלום שלום

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'