טעות יעילה

סיפור לשבת

במרכז תל אביב, בין המגדלים גורדי השחקים, עמוק בתוך המולת העיר המודרנית, שכנה חברה ותיקה בשם "טכנולוגיות מגן", שהתמחותה העיקרית הייתה פיתוח פתרונות וחיישנים לכלי רכב צבאיים. החברה הוותיקה קנתה את שמה הטוב בעיקר בזכות החדשנות שלה, הרעיונות והמוצרים המתקדמים והאיכותיים. המנכ"ל, עודד, היה אדם רציני וממוקד, שקול ונבון.

בוקר אחד נפגש עודד עם משקיעים פוטנציאליים בנוגע לעסקה ענקית. לאחר הפגישה כתב עודד את הסיכום וצירף אליו טבלאות וחישובים רבים. הוא קם לרגע לשתות משהו קר במטבח, וכשחזר לאחר כמה דקות, שלח את הודעת המייל.

הטיוטה הראשונית כללה פרטים רגישים מאוד שהעידו על בעיות בפיתוח המוצרים ועל עלויות בלתי צפויות שהיו יכולות להרתיע את המשקיעים.

ואז גילה את הטעות האיומה.

לקח לו שניה לקלוט את הטעות, אבל כבר היה מאוחר מדי. המייל נפוץ במהירות בין משקיעים ומשם גם לעיתונאים, והתגובות היו לא פחות מאסון עבורו.

לא עברו שעות בודדות והשמועה על המחירים הלא סבירים ונתוני המוצרים האלקטרוניים ה'לא מוצלחים' עשתה לה כנפיים במהירות האור. המתחרים ששו כמוצאי שלל, והחששות בנוגע ליציבות החברה הלכו וגדלו.

עודד היה על סף התמוטטות עצבים. בעודו מנסה לאסוף את המחשבות ולחשב את צעדיו כדי למזער את הנזקים, נכנס למשרדו יונתן.

יונתן, המכונה בחיבה יוני, היה ילד צעיר ומחונן, עוד לא בן 14, שעבד בהתנדבות מספר שעות בשבוע במעבדה. סבו, שהיה מוותיקי החברה, המליץ עליו בפני הצוות. הוא היה גאון טכנולוגי, לא פחות. פעמים רבות הותיר את המוחות הכבדים ביותר פעורי פה מההברקות שלו. הוא שאל שאלות נועזות על המוצרים שבפיתוח ותרם רבות בהעלאת רעיונות מחוץ לקופסא.

כשיוני נכנס, עודד שיתף אותו מיד בתקרית החמורה שאירעה אך לפני כמה שעות. 'מה יש לי להפסיד…' הרהר עודד.

יונתן הקשיב ושאל כמה שאלות על תוכן המייל והנתונים השגויים שנשלחו.

ואז הוא הציע רעיון נועז שגרם לעודד להרים גבה. "תקשיב, בוא נביים את התקרית!" ומיד הוא הסביר: "נשלח את הנתונים החסויים לעיתונות, אבל בצורה מבוקרת, ובכך נגרום לזה להיראות כאילו אנחנו נתונים למתקפת סייבר, אך למעשה, אנחנו נשלוט בסיפור…"

עומר פער את פיו בתדהמה מנסה לעכל את מה שיוני מסביר. "נייצר סיפור כיסוי מתוחכם. נטען ש'טכנולוגיות מגן' נפלה קורבן למתקפת סייבר מתוחכמת, שבה נגנבו נתונים רגישים, ונציג זאת כהזדמנות להראות את הכוח והיכולת שלנו להתמודד עם משברים!"

"לאחר מכן", המשיך יוני בהתלהבות, "נזמין מומחים לאבטחת מידע שיערכו תדרוכים לעיתונאים, וייתנו תחושה של מאבק עיקש נגד כוחות אפלים. נציג אותנו כקורבנות, אבל גם כגיבורים, שיודעים ולא חוששים להגן על המידע שלהם".

ומדיבור למעשה. עוד באותו היום אסף עודד את ראשי החברה וסיפר להם את השתלשלות האירוע ואת הפתרון הגאוני של יוני. כולם התפעלו מהפתרון הנועז. כבר למחרת פורסמו הנתונים הלא מחמיאים בעיתונים המובילים ובכל הרשתות והמדיה, ומיד פורסמה 'תגובת' החברה על מתקפת סייבר מרושעת שמטרתה לפגוע ב'טכנולוגיות מגן'.

התקשורת סערה. המשקיעים, שראו את המאבק, את התגובה המהירה ואת נחישות החברה התחילו להרגיש אמפתיה. הם ראו שהחברה לא רק נפלה, אלא גם יודעת לקום ולהילחם. במקביל בחברה טענו שהם למדו מהטעות והבטיחו לשפר מערכות האבטחה ולהפוך במהרה לחברה חזקה ובטוחה הרבה יותר.

התוצאה הייתה חדה וברורה – המניות חזרו לעלות והאמון עלה שבעתיים. החברה הצליחה להפוך את התקלה להזדמנות. יוני בתושייתו הפך את הלימון ללימונדה ואת המשבר להצלחה מסחררת. והמנכ"ל? הוא למד לקח חשוב, שלפעמים טעות קטנה יכולה להפוך לדרמה גדולה…

*

בפרשת השבוע אנו רואים שהכוהנים מצווים לשמור על קדושת המקדש, מכיוון שחוסר זהירות עלולה להוביל לחילול הקודש ולעונשים חמורים, כל טעות עלולה להוביל לפסילת הקורבנות ולחילול שם שמים ברבים. עלינו להיזהר לא לעשות דברים שיוכלו חלילה לחלל שם שמים, מכיוון שגם טעות קטנה עלולה לגרור תוצאות קשות…

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

סיפור לשבת

לקחת חלק

סיפור לשבת

לטפל בשורש

סיפור לשבת

שליטה עצמית

סיפור לשבת

החיפזון מהשטן

סיפור לשבת

עניין של שליחות

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'