אדון ברקוביץ התגורר באחד מהקיבוצים שצמודים לגדר הגבול בצפון, והחזיק ברשותו מטע אבוקדו שממנו הייתה פרנסתו. כשהתחילה המלחמה, הוא התפנה כמו כולם למרכז הארץ, אבל בדיוק באותם ימים הגיע הזמן לקטוף את האבוקדו שנשאר על העצים. לא היה מי שיקטוף במצב המלחמה המסוכן, והוא התנחם בפיצוי שקיבל מהמדינה על המטעים. סמי, מהקיבוץ השכן, הבין שעוד כמה ימים יירקב האבוקדו על העצים ולכן התגנב בלילה למטעים של אדון ברקוביץ, קטף עם שני עובדים כמה מאות קילו של אבוקדו ומכר אותם. אלא שאז הוא החליט לברר מה הדין במקרה כזה. א) האם היה מותר לו לקטוף מהמטעים של אדון ברקוביץ ללא רשות? ב) האם הוא צריך לתת את הרווחים לאדון ברקוביץ? ג) או שאולי זה בכלל הפקר וכל הרווח הוא שלו? מה דעתכם?
מעיינים בספרים ולומדים לפסוק הלכה או משפט: שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן רס"ד סעיף ה' בדברי הרמ"א, בדין: 'מי ברח מפני הדליקה'. סימן רנ"ט סעיף ז' בדין: 'דינא דמלכותא דינא' בשוטו של ים.
תשובה לשאלה 'הכול בראש' (שאלה מס' 780):
תלמידי האוניברסיטה היו בלחץ לקראת המבחן המסכם של סוף הסמסטר. תומר הבחין שמיקי לחוץ מאוד מהמבחן. הוא פנה אליו ואמר: "מצאתי כדור מיוחד שעוזר לקשב וריכוז, הוא עולה מאה שקלים לכדור בודד, אבל הוא מביא אותך לביצועים חדים ומרוכזים. מעוניין?" מיקי הסכים ורכש את הכדור ואכן הצליח במבחן הרבה יותר מהמשוער. כדור הפלא של מיקי התפרסם ברחבי האוניברסיטה ומיקי הרוויח הרבה כסף על התגלית, אלא שהתרמית התגלתה לאחר כמה שבועות: התברר ש'כדור הפלא' היה בסך הכול כדור ויטמין שעולה שקל בודד. הסטודנטים תבעו מתומר את הכסף בחזרה, אבל הוא טען בתגובה: "מה אכפת לכם איזה כדור זה היה, הרי את התוצאה קיבלתם והצלחתם במבחן! עשיתי את זה כדי ללמד אתכם שהכול תלוי בראש, והלימוד שלימדתי אתכם עולה כסף. לכן אני לא צריך להחזיר לכם כלום…" מה דעתכם? האם תומר צריך להחזיר לסטודנטים את הכסף?
תשובה בקצרה: תומר לא צריך להחזיר כסף לאף אחד מהסטודנטים.
תשובה בהרחבה: לפני שאנחנו נכנסים לנידונים ההלכתיים של התשובה, חשוב לדעת אם היה מותר בכלל לתומר לעשות מעשה שכזה. התשובה היא, שמותר לעשות זאת מכיוון שתומר זיהה שמיקי בלחץ גדול מהמבחן ורצה לעזור לו לעבור את המבחן בקלות. במקרה שלנו זה לא נחשב לרמות ולא היה כאן איסור של 'מרמה דעת הבריות' כפי שמבואר בהלכה (שולחן ערוך 'חושן משפט' סימן רכ"ח סעיף ו') כיוון שהדבר ידוע ומקובל אצל אנשי מקצוע בתחום, שלפעמים נותנים כדור דמה רק כדי להקל את הלחץ מעל האדם בתקופה שלחוצה עבורו.
האם מיקי יכול לתבוע מתומר את הכסף בחזרה?
יש לחלק את התשובה לשני חלקים. מצד אחד, תומר באמת מכר למיקי כדור שלא שווה יותר משקל בודד. ולכן מהצד הזה הוא יצטרך להחזיר לו תשעים ותשעה שקלים כפי שראינו בהלכה שבהונאה שהיא יותר מ'שתות' (מידה מסוימת של אומדן במקח וממכר) מתבטל המקח. (סימן רכ"ז סעיף ב') ואילו מצד שני, מכיוון שתומר לימד את מיקי שאין לו עוד ממה להילחץ במבחנים והוכיח לו ש'הכול בראש' ומיקי היה מוכן לשלם עבור ההקלה של הלחץ מהמבחן, מגיע לתומר שכר על הלימוד שלימד את מיקי, ולכן נראה שהוא לא יצטרך להחזיר לו את הכסף בחזרה.