התמכרות לאלכוהול

דברים שמתפספסים

דובר כבר במדור זה בשבוע שעבר, על כך שהחומר שאליו מכורים הכי הרבה ישראלים הוא אלכוהול. הסיבה לכך קשורה כנראה בעובדה שהאלכוהול נגיש וזמין מאוד וניתן למצוא אותו בכל סופר ומכולת ובדרך כלל גם בבית. עשרות אחוזים מבני הנוער מתנסים בשתיית אלכוהול במהלך גיל ההתבגרות ולא תמיד יודעים לשים את הגבול במקום הנכון, על מנת להימנע מצריכה מופרזת ומסוכנת. רוצים לדעת על היקף התופעה ומה ההשלכות שלה? בואו נעשה קצת סדר בדברים.

צריכת אלכוהול מוגזמת – נתונים:

60% מבני הנוער בישראל התנסו בשתיית אלכוהול.

32% מהישראלים אשר סובלים מהתמכרות מכורים לאלכוהול.

70,000 – זהו המספר המוערך של ישראלים אשר מכורים לאלכוהול. ישנם עוד רבים אשר סובלים מ'שתייה מופרזת' ונמצאים בסיכון גבוה להתמכרות ממשית.

32% מאלה שסבלו משתיית אלכוהול מוגזמת התדרדרו גם לשימוש בסמים אסורים.

40% – מחקר אמריקני מראה כי זהו שיעור מקרי הפשע האלים אשר התרחשו בארה"ב כאשר לפחות אחד המעורבים היה נתון תחת השפעת אלכוהול.

ב-8% ממקרי המוות המוקדם בקהילה האירופית ישנה מעורבות של צריכת אלכוהול.

סביב תקופת הקורונה חלה עלייה של 30% במכירת האלכוהול בארץ.

תהליך ההתמכרות:

אלכוהוליזם היא בעיה כרונית אשר מתפתחת בהדרגה ולאורך זמן רב – וזהו אחד הדברים אשר מקשים על גילויה בזמן. בהתחלה האדם מתחיל לשתות אלכוהול בכמויות הולכות וגדלות, לעתים זה בא לידי ביטוי בריבוי הפעמים שבהן הוא שותה ולעתים בכמות אותה הוא שותה בכל פעם. ככל שהדבר חוזר על עצמו האדם הולך ונכנס להגדרה של 'בעיית שתייה' שזהו השלב שלפני ההתמכרות. חוקרים מסבירים כי כמות של 4-5 בקבוקי בירה או כוסיות שתייה חריפה בערב אחד זהו סממן מובהק של בעיית שתייה. במידה והאדם יפנים בשלב הזה שהוא בבעיה – יהיה לו קל בהרבה לעצור בזמן, מאשר אם ימשיך ויתדרדר ויגיע עד כדי התמכרות. במידה והוא ימשיך לשתות הרבה הוא כבר יהפוך למכור ותהליך הגמילה יהיה ארוך וקשה הרבה יותר.

הגורמים לאלכוהוליזם:

ישנם שלושה גורמים מרכזיים עליהם נהוג להצביע בהקשר של התמכרות לאלכוהול: גנטיקה – אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה הוא אלכוהוליסט זה מעלה את הסיכוי ליפול לשם גם; פסיכולוגיה – אדם הנתון בלחץ נפשי ומחפש דרך לפרוק את הלחץ עלול להתדרדר לאלכוהוליזם כדרך בריחה מהתמודדות עם הלחץ בו הוא נתון; וכמובן – הסביבה! חברים אשר יוצרים אווירה בה מי ששותה הרבה זוכה לעידוד ומי שלא שותה נתפס כ'חלש'.

איך נזהה אם חבר או קרוב מפריז בשתייה?

התסמינים המרכזיים אשר עלולים להעיד על מצב של אלכוהוליזם הם רצון עז לאלכוהול, חוסר יכולת להגביל את כמות השתייה החריפה, עלייה הולכת וגדלה במינון או בתדירות של האלכוהול, שתייה גם לבד ובסתר, פגיעה בזיכרון ואיבוד עניין בתחביבים. בנוסף, האלכוהוליזם מביא עמו, בדרך כלל, קשיים בזוגיות ובעבודה.

ישנו עוד תסמין והוא כעס של האדם על אנשים אשר מעירים לו על הרגלי השתייה הלא טובים שלו. אז אם מעירים לך ואתה מתעצבן מזה מיד – כדאי להתעכב רגע ולחשוב האם יכול להיות שאתה בתהליך של הגברת הכמות ואולי זה הזמן לעצור לפני שיהיה כבר קשה מאד לעשות זאת.

נזקי האלכוהוליזם:

פגיעה נוירולוגית – פגיעה במוח, בתפקוד הקוגניטיבי, בזיכרון ואפילו גרימה לדמנציה.

פגיעה בכבד ובאיברים אחרים במערכת העיכול כמו הוושט והקיבה.

סרטן – עלייה בסיכון לסרטן הגרון, הושט, הקיבה והכבד.

אז מה עושים?

אם יש לך חשש או חשד שחבר, קרוב משפחה או אתה בעצמך מפתחים הרגלים של שתייה מופרזת – לא לשמור את המחשבה הזו לעצמך! זה הזמן לדבר על זה עם הורה, מורה, יועץ או אדם מבוגר שניתן לסמוך עליו. אם ביכולתנו לעזור למישהו – בואו נעשה את זה!

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'