פגיעה חרדתית

דברים שמתפספסים

מה מפחיד בלהפחיד?

אחד הכלים המשמשים אנשים לפגיעה באחר הוא הפחדה. לעיתים מדובר בהפחדה אלימה המתבטאת באיום מילולי המזהיר מפני פגיעה פיזית עתידית ולעיתים מדובר בהפחדה 'תמימה' שכל מטרתה היא ליצור תחושה חולפת של לחץ רגעי – נעילת חבר או אח קטן בחדר סגור או חשוך, הופעה מפתיעה מאחורי החבר תוך כדי צעקת 'בווו', סיפור דברים מפחידים לאחים קטנים וכדומה. האם זה בעייתי להפחיד אחרים? זה עלול ליצור נזק למושא ההפחדה? בואו נלמד קצת על פחד ועל חרדה.

חרדות בקרב בני נוער

בני נוער רבים סובלים מחרדות מסוגים שונים.

חרדה עשויה לנבוע מאירוע טראומטי של האדם, מרגע מלחיץ שחווה או ממשהו מפחיד אליו נחשף.

חרדה עלולה להתבטא בדברים גופניים כגון: כאבי בטן, כאבי שרירים, דפיקות לב, לחץ בחזה ובבטן, הזעה, רעד ועוד.

חרדה יכולה להתעצם עם הזמן גם ללא חשיפה חוזרת לטראומה המקורית.

לאחר שחרדה מופיעה ונעלמת ייתכנו 'התקפי חרדה' עם חזרה פתאומית של התסמינים הגופניים ועם חששות בלתי רציונאליים.

אז מה זו בכלל 'חרדה'?

על מנת להבין מהי בדיוק 'חרדה', נפתח תחילה בהבנה של מהו 'פחד'. בעוד פחד הוא תגובה הבאה מול איום ממשי ומתבטאת בצורה פיזיולוגית ופסיכולוגית כאחד, חרדה איננה מתייחסת לאיום ממשי הקיים בהווה. חרדה היא תגובה של הגוף לחשש עוצמתי המבוסס על ציפייה בלבד, ציפייה לאיום עתידי ממנו פוחדים. החרדה היא תגובה של פחד הבאה ללא התאמה לסיטואציה הממשית המתרחשת כעת. כך שבעוד הפחד הוא כלי יעיל אשר במקור נועד לשרת אותנו ולעזור לנו להגן על עצמנו ולהיות דרוכים מול סכנות המתרגשות עלינו, החרדה היא דבר מעיק אשר אינו נותן לנו שום רווח ורק פוגע באורח החיים.

הפחדות בגיל צעיר

אינני בא לטעון כי סיפור צ'יזבט של המדריך לחניכיו ליד המדורה יביא אותם להיות חרדתיים, אך יש לדעת כי ייתכן ויש בין החניכים אחד או שניים שכבר חוו אירועים מלחיצים אשר השאירו עליהם חותם, והצ'יזבט עלול להצטרף לאותם זיכרונות ולהוות זרז משמעותי לפיתוחה של הטראומה. אבל בעוד הצ'יזבט הוא רק סיפור ומגיע בהקשר בו ידוע לכולם מראש שהמטרה שלו היא הפחדה, ישנם דברים מלחיצים בהרבה ממנו – מעשים פיזיים. בני נוער רבים מפחידים חברים שלהם או את אחיהם הקטנים בלי להיות מודעים להשלכות.

אז ממה נגרמת חרדה? ישנן סיבות רבות להיווצרותן של חרדות וישנם סוגים רבים של חרדות. אך בהקשר שלנו כדאי להבין כי מצב בו נער מרגיש שאיננו שולט בסיטואציה וכי הוא לא יודע מתי ואיך תיגמר החוויה הלא נעימה בה הוא שרוי – עלול להביא לחרדה. נכון, פעמים רבות זה לא יקרה. אך בשביל מה לנו לקחת את הסיכון?

השלכות ארוכות טווח

ככל שעולם הפסיכולוגיה התקדם במחקריו במאות האחרונות, כך הלכו והבינו את ההשפעה הקריטית שיש לשנות הילדות על שנות הבגרות. ילד קטן בונה את נפשו ואת זהותו ודברים רבים אשר משפיעים עליו ישאירו את הרושם לאורך שנים או למשך כל חייו. כאשר אח גדול מפחיד את אחיו הקטן הוא עלול ליצור אצלו 'צלקת' אשר את השלכותיה יראו רק שנים לאחר מכן וללא יכולת לקשר באופן מיידי בין החרדה לבין המקרה. כך שאת 'הבדיחה' המפחידה האח הגדול ישכח כעבור שעה, אך האח הקטן יישא אותה עוד זמן רב.

אז אולי כדאי לחפש דרכים אחרות לשעשועי גיבוש משפחתיים בין אחים, כאלה שבהן לא רק צד אחד נהנה אלא שני הצדדים.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'