כשרואים את כותרת המדור הנוכחית עלולים לחשוב כי מדובר בנושא משעמם שאין מה להרחיב עליו את הדיבור. אלא שכל אחד שאי פעם סבל מכאב בשיניים יודע כי זה עלול להיות נושא כאוב במיוחד, מה גם שמתברר כי להיגיינת הפה יש השלכות גדולות ורחוקות הרבה מעבר למצב הפה בלבד. אז בואו נפרט קצת כדי להבין טוב יותר את התמונה הגדולה:
נתונים על בריאות הפה והשלכותיה:
2 שיניים – כמות השיניים הנשירות (שיני חלב) שנפגעות בממוצע לילד בישראל.
50% מתושבי ישראל נחשפו לעששת – מחלה הפוגעת בשיניים ומהווה סיבה מרכזית לכאבי שיניים ולאובדן שיניים.
11% מתושבי העולם סובלים מבעיות שיניים חמורות.
50% מילדי ישראל סובלים מחורים בשיניים לפני הגיעם לגיל 8.
19 – המקום בו מדורגת ישראל בהיגיינת הפה בקרב ילדים – בין מדינות הOECD-.
5 מיליארד שקלים בשנה – הסכום שמוציאים במדינת ישראל בשנה על בריאות הפה, הממשלה והאדם הפרטי יחד. מדובר בכ-7% מההוצאה הכוללת על בריאות.
250,000 איש – כמות האנשים שהשתמשו בנתוניהם הרפואיים במחקר ענק שנערך בקוריאה במשך עשור שנים. במהלך המחקר היו כ-15,000 מקרים של מחלות לב או אירועים לבביים למושאי המחקר ונמצא קשר המעיד על כך שאי שמירה על היגיינת הפה מגדילה משמעותית את הסיכוי לחלות במחלת לב או לחטוף התקף לב.
מחקר דומה נערך בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד שבבוסטון ובדק נתונים של כ-150,000 איש על פני 20 שנה. שם גילו כי אנשים בעלי היסטוריה של מחלות חניכיים – דבר אשר, דרך אגב, נגרם פעמים רבות בשל הרגלי צחצוח שיניים גרועים – העלו את סיכוייהם ללקות בסרטן הוושט ובסרטן הקיבה ב-43% וב-52% בהתאמה.
היכן הבעיה?:
ניתן לנסות להאשים את מוסדות הרפואה במצב השיניים של אזרחי ישראל, אך מתברר כי דווקא בענייני רפואת השיניים ישראל היא מהמדינות המובילות בעולם. בישראל ישנם כ-78 רופאי שיניים פעילים על כל 100,000 תושבים – נתון אשר ממקם אותה במקום החמישי בין מדינות ה-OECD ביחסי רופאי שיניים-תושבים. הממוצע במדינות המפותחות הוא 61(!). אם ככה, כנראה שהבעיה איננה היעדר יכולות רפואיות. וכאן אנו מגיעים אל האדם הפרטי: האדם הפרטי יכול וצריך להגן על היגיינת ובריאות פיו בשלוש דרכים מרכזיות: תזונה נכונה, צחצוח שיניים וביקורים סדירים אצל שיננית ורופא שיניים. על צחצוח שיניים ותזונה נכונה נרחיב בעז"ה במדור הבא.
חוק טיפולי שיניים חינם:
אחת הבעיות שנגרמו לאורך השנים סביב ענייני בריאות הפה היא החרפת הפער החברתי בין עשירים לעניים ובין תושבי המרכז לתושבי הפריפריה. טיפולי שיניים עולים הרבה מאוד כסף ומשפחות ללא הכנסה גבוהה מעדיפות להימנע או לדחות כמה שיותר טיפולי שיניים על מנת שלא לשלם את אותם כספים. הדבר הביא לכך שלילד במשפחה דלת אמצעים יש פי שניים יותר סיכויים לבעיות בשיניים (25%) מאשר לילד במשפחה עם הכנסה גבוהה (11%). בין השאר, על הרקע הזה, חוקק בשנת 2010 חוק המעניק טיפולי שיניים בחינם לילדים עד גיל 18. כך, במסגרת קופות החולים, פועלות מרפאות שיניים אשר מעניקות טיפולים ללא עלות לילדים, ללא קשר להכנסה הכספית של הוריהם, וכך הפערים מצטמצמים וכולם יכולים לשמור על בריאותם.
אז מה נשאר לכם לעשות? אם אתם בני פחות מ-18 – נצלו את החוק הזה והקפידו על ביקורים סדירים אצל השיננית וביקורת תקופתית קבועה אצל רופא שיניים. זה עוזר מאוד, זה מומלץ בחום, והכי כיף – וזה בחינם!