כשכולם מסביבי מרכלים

שאל את הרב

שאלה: שלום הרב. שמי שירן, אני בת 15 ונחשבת נערה מאוד חברותית. אני מבלה הרבה עם חברות והדבר יוצר לפעמים מצבים בעיתיים. למשל, כשאנחנו יושבים יחד כמה בנות ומישהי מתחילה לרכל על מישהי אחרת. אני יודעת שזה לא בסדר ושלדבר לשון הרע זו עבירה אבל לא נעים לי להשתיק אותה ולנזוף בה לפני כולן: "די, תפסיקי לדבר לשון הרע". בינינו, גם אני בעצמי לא כזו צדיקה וקורה שבלי כוונה נפלטת לי לפעמים מילה לא טובה על מישהי.

מה אני אמורה לעשות כשאחרות מרכלות? לתקוע אצבעות באוזניים? לקום וללכת משם? לנסות להשתיק אותן? כל האפשרויות נראות לי לא מוצלחות.
אשמח לעזרה!

תשובה: שלום שירן.

אם נעשה סקר בין אנשים על השאלה: מה יותר משפיע – מילים או מעשים? כולם יגידו: ברור שמעשים. כך גם בבית הספר: ילד שיפצע ילד אחר – יקבל עונש חמור, אך אם הוא 'רק' יגיד לו מילים פוגעות ומשפילות, יש סיכוי גבוה שהמורה פשוט יתעלם.

אך האמת הפוכה! פתגם מפורסם אומר: 'מכה עוברת. מילה נשארת'. למילים יש כוח אדיר להשפיע, לטוב ולרע. כיהודים אנחנו מאמינים שמילים של תפילה, ברכה ולימוד תורה – בונות את העולם, ומילים שליליות של שקר, זלזול ולשון הרע – הן רעל שמחריב אותו.

טוב מאוד, שירן, שלא איבדת את הרגישות שלך ומפריע לך שבנות מרכלות ושולחות חיצים פוגעניים באחרות. השאלה הגדולה היא מה כדאי לעשות ברגע כזה.
הטוב ביותר יהיה אם תצליחי להציל לא רק את עצמך מלשמוע לשון הרע אלא גם את החברות.

איך?

נסי כמיטב יכולתך לכוון מראש את נושאי השיחה למקומות טובים ואיכותיים. אם בכל זאת מישהי מתחילה לרכל, נסי באלגנטיות להסיט את נושא השיחה לכיוון אחר שיכול לעניין את הבנות (חדשות, לימודים, בגדים, מזג האוויר וכדו') – "לא תאמינו, שמעתי שהולכת להיפתח בשכונה בריכת שחיה חדשה כבר בקיץ הזה. מי פה יודעת לשחות?".

לצד זה נסי לחשוב על עוד בנות מהקבוצה שהנושא של שמירת הלשון חשוב להן וסכמו ביניכן לפעול יחד כדי למשוך את השיחות למקומות הטובים. יהיה ממש נהדר אם תקבעו פעם בשבוע לימוד משותף של 2 הלכות בספר "חפץ חיים". הדבר מעלה למודעות את הצורך לשמור על הדיבור שלנו נקי ועוזר ברגע האמת לשמור מרחק מדיבורים לא טובים.
מה לעשות אם למרות הכול את מגלה שהשיחה מגיעה ללשון הרע?

נסי לומר בחצי קריצה: "טוב, בנות, בואו נדבר על דברים יותר מעניינים מאשר השמלה החדשה של שירה…", כדי לרמוז להן שהדברים לא לעניין.

אם בכל זאת הן ממשיכות ואת מרגישה שאת לא מסוגלת לעצור את השיחה או להעיר להן – את יכולה פשוט לקום וללכת. בלי לעשות רעש ובלי להיכנס לעימות. כאילו את צריכה לשירותים או לענות לטלפון.

אם בכל זאת יצא ששמעת דיבורים לא טובים על מישהי, עשי מאמץ גדול לא להאמין להם. שמועות רצות ורכילויות מתפשטות ולעיתים מספיק שינוי של פרט קטן כדי שכל התמונה תתעוות לרעה.

לסיום, זכרי ששמירת הלשון היא לא רק להישמר מדברים רעים, אלא קודם כל לשמור על כוח הדיבור שה' נתן בנו לדברים טובים. נסי ככל יכולתך להשתמש בכלי הזה כדי לעודד, לחזק, להחמיא ולשמח. את תגלי שהטוב הזה מדבק ומעורר עוד הרבה אהבה ושמחה אצל כל מי שסביבך.

בהצלחה!

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

שאל את הרב

 מה עושים עם הפחד?

שאל את הרב

סוד גלוי

שאל את הרב

איך גוי הופך ליהודי?

שאל את הרב

סתם מוזיקה - מה הבעיה?

שאל את הרב

מותר לְתַקְשֵׁר עם המתים?

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'