שקר אמיתי

שאל את הרב

שאלה: שלום הרב. קוראים לי דפנה ואני בת 13. אני נערה מאוד אחראית והמון פעמים השכנות מזמינות אותי לעשות בייביסיטר על הילדים שלהן. גם בבית אני שומרת לפעמים על האחים הקטנים שלי. עם הזמן גיליתי שהדבר שילדים הכי אוהבים זה סיפורים. הם מקשיבים מרותקים ועל הדרך גם קולטים מסרים טובים. יש לי דמיון ויצירתיות ובקלי קלות אני ממציאה סיפורים מרתקים וילדים יכולים להקשיב לי שעות. יש רק בעיה אחת: בסוף הם תמיד שואלים: "תגידי, זה קרה באמת?".
אני יודעת שאם אגלה שהמצאתי את הסיפור, גם אם אמרתי את המסר הכי נכון וטוב בעולם, הוא פשוט ילך לפח. הם יגידו: "אההה, סתם סיפור".
השאלה שלי האם למען מטרה טובה של ללמד אותם דברים אמיתיים וחשובים לחיים מותר לי לשקר להם ולומר שהסיפור אמיתי?

תשובה: שלום דפנה.
אשרייך שאת הולכת בדרכו של הקב"ה ש"חותמו אמת" (גמ' שבת נ"ה, ב') ומתאמצת להיות ישרה וכנה תמיד.
ובכל זאת צריך לזכור שישנם עוד ערכים חשובים בעולם ולפעמים הם מתנגשים עם האמת, ובמקרה כזה עלינו לעשות שיקול מדויק ולהכריע ביניהם.
דוגמא מהחיים: אחותך שואלת מה דעתך על בגד חדש שקנתה. לדעתך הוא ממש לא מוצלח, אבל היא כבר שילמה ולבשה אותו ומצפה למחמאה מפרגנת. האם תגידי לה 'דוגרי' מה את חושבת ותגרמי לה לאכזבה גדולה או שתמצאי ניסוח יצירתי שייתן לה הרגשה טובה?
חז"ל מגלים דבר מדהים: אפילו הקב"ה שינה מן האמת. כשבאו המלאכים לבשר לאברהם ושרה שעומד להיוולד להם ילד שרה פרצה בצחוק: "איך ייתכן שנזכה לילד כשבעלי כה זקן?". ה' פנה לאברהם ושאל: "למה זה צחקה שרה לאמור האף אומנם אלד ואני זקנתי?" (בראשית י"ח, י"ג). שימי לב שהוא הציג את הדברים כאילו שרה תלתה את העניין בזיקנה שלה ולא בשל בעלה.
העיקרון שנלמד מכאן הוא שכאשר האמת מתנגשת בערכים חשובים כמו שלום בית (יבמות ס"ה, ב') צניעות ועוד (בבא מציעא כ"ג, ב') היא עשויה להידחות מפניהם. לכן, כדי שאדם לא ייפגע או כדי להימנע מלומר לשון הרע, למשל, ההלכה קובעת שמותר לשנות מן האמת.
מכאן התשובה לשאלתך: כאשר יש ערך חינוכי בסיפור לילדים ואם תגלי להם שהוא מומצא הכול ירד לטמיון – מותר לך לומר שהסיפור אמיתי. כך גם עשה נתן הנביא שסיפר לדוד על כבשת הרש שנלקחה על ידי העשיר (שמואל ב', י"ב) בתור מקרה מהחיים שעל המלך לחרוץ את דינו.
יחד עם זאת, דפנה, היזהרי לא להשתמש בשיטה הזו יותר מידי פעמים כדי לא להתרגל בעצמך וגם לא להרגיל את הילדים שאיתך להישען על סיפורים דמיוניים בתור האמת. התורה לא סתם אוסרת לשקר אלא מזהירה: "מדבר שקר תרחק" (שמות כ"ג, ז'). שקר הוא דבר קל לביצוע וממכר ביותר. ולכן צריך לשמור את עצמנו ולהתרחק ממנו, ורק במקרים מועטים כשיש לכך הצדקה מיוחדת לשנות מן האמת ולכוון שכל מעשינו יהיו לשם שמים. בהצלחה!
 

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

שאל את הרב

 מה עושים עם הפחד?

שאל את הרב

סוד גלוי

שאל את הרב

איך גוי הופך ליהודי?

שאל את הרב

סתם מוזיקה - מה הבעיה?

שאל את הרב

מותר לְתַקְשֵׁר עם המתים?

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'