מי לא ראה באיזה טיול חבר שמטפס על עץ גבוה וצועק משם כדי שכולם ישימו לב אליו, או ילד שמציץ החוצה מחלון בלי סורגים הממוקם גבוה באחד הבתים ברחוב. בדרך כלל המחשבה 'אוי, זה מסוכן' חולפת לה בראש אך נעלמת מהר. אז בואו נבין קצת מה העניין עם… נפילות מגובה.
נתונים כלליים:
2 – המקום של נפילה מגובה בתחרות המפוקפקת של 'מיהו הגורם מספר 1 לאשפוזם של בני נוער בבית חולים'. כן, כן. מקום שני – אחרי פגיעה מתאונות דרכים.
90,000 – מספרם הממוצע של הילדים ובני הנוער שמגיעים לחדרי המיון בארץ מדי שנה בשל נפילות מגובה.
9,000 – מספרם הממוצע של הילדים ובני הנוער שמתאשפזים בשל טראומה הנגרמת כתוצאה מנפילה מגובה.
5 – מספרם הממוצע של הילדים ובני הנוער המוצאים את מותם מדי שנה בשל נפילה מגובה.
הסברים והרחבות:
פעמים רבות ילדים ובני נוער נוטים להסתכן בהתנהלותם היומיומית – לא בהכרח בצורה מודעת. לעיתים הם פשוט לא לוקחים בחשבון את הסיכון שיש במעשיהם. ייתכן אפילו שהם מרגישים עצמם בטוחים ונינוחים ויעיד על כך הנתון המעניין לפיו למעלה ממחצית מתאונות הנפילה מגובה נגרמות בסביבת הבית.
לא צריך להתאמץ כדי למצוא מידע על תאונות נפילה, לצערנו שומעים בתקשורת על לא מעט כאלה. רק בחודשים האחרונים היה מספר רב של תאונות מיותרות שהיו יכולות להימנע, נביא כמה דוגמאות:
נער בן 13 נשען על גדר שהתברר כי איננה מחוברת כמו שצריך ונפל איתה אל מותו.
ילד בן 6 רכב על אופניים קרוב מדי למקום גבוה ונפצע קשה לאחר שנפל מגובה של 6 מטרים.
נער בן 13 נפל מגובה של 8 מטרים במהלך טיול בנחל כזיב.
ילד בן 11 נפל מביתו בבניין בירושלים ונפצע באורח בינוני.
נער בן 15 נפצע בינוני כשנפל בעת פירוק הסוכה.
והרשימה עוד ארוכה…
מהן הפגיעות מנפילה מגובה:
החשש הגדול הוא כמובן חבלת ראש. פגיעה שכזו עלולה לגרום לנזק מוחי ולהביא לפגיעה מתמשכת בריכוז, בזיכרון, ביכולת הלמידה, ועוד. הפגיעה הנפוצה והמיידית ביותר היא כמובן פציעות בגפיים, שכן הגוף בולם בעזרתן את הנפילה והן סופגות את עיקר הפגיעה.
בנוסף יש גם חשש לנזק נפשי של פוסט-טראומה.
אז איך זה קשור אלי?:
בני נוער רבים מרגישים עצמם 'גיבורים' כשהם מסתכנים בנפילה: ללכת על גדר גבוהה או מעקה גבוה, לעבור מעל גדר גבוהה, לטפס על עץ לגובה רב, לשבת על שפת מצוק וכדומה. שלא לדבר על הסיכונים שבני נוער מוכנים לקחת כדי להשיג תמונה טובה שיוכלו לשים בפרופיל שלהם…
אם כל אחד ינסה לחשוב כמה צעדים קדימה ולא יפחד לומר את המילים 'זה מסוכן, זה לא שווה את זה' – נוכל להציל חיים של אנשים אחרים. יש לזכור כי זה נכון שרוב הסיכונים הנלקחים בהקשר הזה אכן מסתיימים ללא פגיעה, אך יש יותר מדי אנשים שמתחרטים למשך שארית חייהם על אותה החלטה חפוזה שקבלו בנערותם. אז זה כיף להרגיש ולהיראות כאחד שמתגרה בגורל – אך זה פשוט לא שווה את הסיכון.
'ועשית מעקה לגגך':
התורה מצווה אותנו 'ועשית מעקה לגגך ולא תשים דמים בביתך'. יש לך חובה לדאוג לכך שגג ביתך יהיה מקום מוגן ובטיחותי ומי שיעלה אליו לא ימצא את עצמו בסכנה. ואם תגיד שזו לא אמורה להיות אחריות שלך ואם מישהו לא נזהר על גגך זו בעיה שלו – התורה באה ומלמדת אותנו כי אינך יכול לברוח מאחריות. יש לך אחריות כלפי הסובבים אותך ועליך לעשות מאמץ על מנת למנוע מהם פגיעה, בטח אם היא נעשית בשטח שלך.