השפעתו של הכעס 

דברים שמתפספסים

"בכל דקה של רוגז – אתה מאבד שישים שניות של אושר" (מקור עממי, הופיע בתחתית העמוד של חודש כסלו בלוח שנה מרופט משנת תשנ"ג או במקום אחר כלשהו).

האם כשאתה כועס כל מה שאתה מפסיד הוא זמן האושר שיכול היה להיות לך במקום הזמן הזועף, או שאולי כשאתה נכנע לכעס אתה מפסיד הרבה, אבל הרבה יותר דברים? ובכן, מחקרים רבים נעשו על ההשפעות השליליות שיש לכעס – בין אם כעס אשר מבטאים אותו באגרסיביות כלפי חוץ ובין אם כזה ששומרים בבטן – והממצאים בהחלט מעוררי מחשבה וגם קצת מלחיצים. אז אמנם המחקרים מתייחסים בעיקר לאנשים אשר כועסים בתדירות גבוהה וכנראה שכעס מזדמן מדי פעם לא יחולל השפעות כאלה דרמטיות, אך עדיין מדובר במידע חשוב שיכול לשפר את איכות החיים. אז בואו נצלול לתוך כמה ממסקנות החוקרים:

ההשפעות הבריאותיות של הכעס:

הכעס מחליש את המערכת החיסונית של האדם.

הכעס גורם לעלייה בלחץ הדם, דבר אשר עלול לגרום למחלות לב עתידיות.

הכעס עלול לגרום לשינוי חשמלי בשריר הלב, מה שעלול להוביל להפרעות בקצב הלב הסדיר.

הכעס מגביר את צריכת הדם למוח, דבר שעלול להיות מסוכן.

הכעס מחליש את המערכת החיסונית למשך כמה שעות.

הכעס, לאורך זמן, פוגע ביכולת הקיבול של הריאות של האדם הכועס ואיכות יכולת הנשימה נפגמת.

למעשה, אדם שמרבה לכעוס מעלה בצורה קיצונית את הסיכויים לפגיעה בבריאותו. וזה עוד רק מבחינה גופנית פנימית, אבל לא רק זה. אדם כועס עלול לסכן את עצמו גם בפעולותיו:

עשיית פעולות תחת כעס:

אדם שפועל כשהוא נתון תחת השפעת כעס עלול לטעות ולעשות דברים אשר מאוחר יותר הוא יתחרט עליהם. אחד המקומות בהם רואים זאת בבירור, זה על הכביש: חוקרים בדקו ומצאו שנהגים אשר הרגישו כעס בזמן הנסיעה על הכביש הכפילו (!) את הסיכוי שלהם להיות מעורבים בתאונת דרכים לעומת נהגים שלא כועסים. אני משער כי כל אחד יוכל בקלות להיזכר במעשה מטופש או משפט מיותר שאמר פעם בזמן כעס ולאחר מכן התחרט על שעשה זאת.

כעס ועבודה זרה:

לאור ההבנה שהכעס פוגע בשיקול הדעת של האדם, ניתן להבין כעת את הדברים שאמרו חז"ל במסכת שבת בגמרא. כתוב שם כי 'מקרע בגדיו בחמתו, והמשבר כליו בחמתו והמפזר מעותיו בחמתו – יהא בעיניך כעובד עבודה זרה'. כלומר אדם שכועס ו'מוציא את העצבים שלו' על משהו, נחשב כאילו הוא עובד עבודה זרה. הנקודה היא שאדם שנתון לכעס לא מקבל החלטה בצורה מושכלת אלא כביכול 'מישהו אחר' שולט בו וגורם לו לעשות פעולות המנוגדות לתפיסת עולמו וייתכן שיתחרט עליהן לאחר שיירגע מכעסו.

אז מה עושים?

החוקרים מעריכים כי למעלה מ-10% מבני האדם מתמודדים עם קושי בשליטה על כעסיהם. אז מה ניתן לעשות כשכועסים? בפשטות, שני דברים – דבר ראשון: להשתדל להימנע מפעולות אגרסיביות – זה עלול להיות קשה לפעמים, אבל ננסה לזכור שאסור לתת לכעס לשלוט בך וצריך שהשכל שלך הוא יהיה המחליט. דבר שני: לדבר על זה. כן, פשוט למצוא חבר אמת, קרוב משפחה, מורה נחמד או איש מקצוע ולדבר איתו על הכעסים. מחקר אשר נערך בשבדיה הראה שאנשים אשר שמרו את הכעסים בבטן ולא דיברו עליהם העלו פי שניים את סיכוייהם למות מהתקף לב או ממחלת לב, לעומת אחרים שדיברו ושיתפו ובכך הורידו את לחץ הדם ואת המתח הנפשי. מה גם שדיבור על הכעס יכול להרגיע או לתת מבט אחר על הדברים.

אז למסקנה: בכל דקה של רוגז אתה מפסיד שישים שניות של אושר ועוד הרבה-הרבה דברים נוספים. אז קדימה – תן חיוך!

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'