אופטימיות

דברים שמתפספסים

מתברר שההבדל בין לקום בבוקר ולומר: 'איזה יום מצוין יהיה לי היום!' ובין לקום ולומר: 'איזה יום גרוע יהיה לי היום', או ההבדל בין להגיד לפני אירוע: 'בטח זה יהיה ממש כיף!' ובין להגיד: 'בטח זה יהיה כל-כך משעמם ומעיק!' זהו לפעמים ההבדל בין לחיות פחות לבין לחיות יותר.

כן, כן. ממש ככה…

בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים שבחנו את הקשר בין אופטימיות לאריכות ימים. אופטימיות, למי שאיננו מכיר את המושג, היא אמונה שהעתיד יהיה טוב, לעומתה ההפך מאופטימיות זו פסימיות – האמונה כי יהיה רע. תוצאות המחקרים מראים – כך מתברר – שבהחלט משתלם להיות אופטימיים!

בכמה האופטימי יאריך ימים?

סיכוייו של אדם אופטימי לזכות לאריכות ימים ולעבור את גיל 85 גבוהים ביותר מ-50%(!) מסיכוייו של אדם פסימי.

אדם אופטימי מאריך את משך חייו ב-13% לעומת השנים אשר כנראה היה חי לולא היה אופטימי.

בין אנשים מושאי מחקר שהגיעו לגיל 90 היו בקבוצת האנשים האופטימיים 25% יותר מאשר בקבוצת הפסימיים.

עוד נתון מעניין שהתגלה באחד במחקרים הוא כי גברים בגילאי 85-90 נוטים להיות אופטימיים יותר מאשר נשים בגילאים אלה.

מה בכלל הקשר בין אופטימיות ובין בריאות?

כפי שהראנו בפינה זו בעבר בהקשרים אחרים, ישנו קשר הדוק בין הגוף ובין הנפש. במאה השנים האחרונות נערכו המוני מחקרים סביב נושא זה ורובם ככולם הראו כי מצבו הנפשי של האדם משפיע באופן מובהק על מצב בריאותו. זו אחת הסיבות להימצאות של ליצנים רפואיים בבתי חולים ועוד דוגמאות.

אדם אופטימי איננו מתעלם מהקשיים ומהצרות אשר יש בעולם – לא מאלה של כלל האנושות, לא מאלה של עמו ומדינתנו וגם לא מצרותיו האישיות. הוא מודע אליהן היטב, אבל הוא בוחר באופן מודע להתמקד בעיקר בחצי הכוס המלאה, לראות את הדברים הטובים שבכל סיטואציה ועניין ובאופן כללי להאמין כי בסופו של דבר הטוב יגבר על הרע.

אדם אשר נוהג כך מוריד מעצמו הרבה מאוד לחץ. אם דאגה גורמת לנו למתח, לעצבנות ולחוסר שקט – הרי שהורדת ההשפעה של הדאגה על עצמנו וראיית טוב יעשו את ההפך: יורידו מתח ועצבנות ויביאו רוגע ונינוחות.

במה מתבטא השינוי הבריאותי בין אופטימי לפסימי?

במחקרים על האופטימיות, אשר נערכו בכמה מקומות בעולם – כולל בישראל – ואשר בדקו אלפים של אנשים לאורך כמה עשורים, שיערו החוקרים כי ימצאו קשר בין האופטימיות ובין אריכות ימים, אך הם רצו להוכיח זאת בצורה מדעית. והם הצליחו!

על פי ראש צוות החוקרים של המחקר הישראלי – אדם אופטימי מביא לשיפורים רבים במצב בריאותו:

– שיפור במערכת החיסונית.

– ירידה בלחץ הדם.

– סיכוי נמוך יותר למחלת לב.

– זה עוד לא ברור בצורה חד משמעית, אך נראה כי גם הסיכוי לחלות בסרטן יורד.

בקיצור, אדם אופטימי שומר על גופו במצב יותר רגוע וממילא מאריך את ימי חייו.

ואם אני פסימיסט?

לטענת חוקרים שונים גישתנו לחיים ניתנת לשינוי. ביכולתנו לאמץ תפיסת עולם יותר נינוחה אשר רואה את הטוב ולא ממהרת להתייאש או לנבא שחורות. בהתחלה זה ייראה לנו קצת מלאכותי להדחיק את מחשבתנו כי משהו יהיה גרוע ולומר לעצמנו – בשקט או בקול – כי יהיה מצוין! אך כמו שנכתב ב'ספר החינוך': 'אחרי הפעולות נמשכים הלבבות'. כלומר, לאט-לאט עם הזמן באמת יחול שינוי בתפיסת עולמנו ונהפוך לאנשים אופטימיים יותר – מה שמעלה את סיכויינו לאריכות ימים.

אז אם אתה פסימיסט, כדאי לך לנסות ולאמץ הרגלים אופטימיים ולהזכיר לעצמך כי עדיף לראות את הצד היפה והטוב של העולם. האם תצליח? – בוודאי! אני מאוד אופטימי לגבי זה…

 

 

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'