שאלה: שלום הרב. לפעמים אני בהתלבטות גדולה מה לעשות ולא מצליחה להכריע. האם מותר במקרה כזה לקחת ספר קודש, נגיד תנ"ך או תהילים, לפתוח אותו באופן אקראי בעמוד מסוים ושם לחפש תשובה לשאלה שלי? כאילו, לתת לקב"ה לשלוח לי רמז ולהחליט עבורי מה הדבר הנכון לעשות?
יעל
תשובה: שלום יעל.
את בוודאי מכירה את הסיפור על שאול המלך שעוד בהיותו בחור נעלמו לאביו האתונות. שאול יצא יחד עם נערו למסע כדי לחפשן, וכשלא מצאו פנו אל שמואל הנביא שיעזור להם. בימינו כידוע אין נביאים ולא קיימת אפשרות לשאול באופן ישיר את ה' מה לעשות. כיצד בכל זאת נקבל החלטות?
אפשרות אחת היא לעשות סוג של 'גורל' אקראי ולנסות לגלות דרכו את התשובה. אבל נראה שההלכה שוללת את הדרך הזו. כך נפסק בשולחן ערוך: "אין שואלים בחוזים בכוכבים ולא בגורלות" (יורה דעה קע"ט, א'). רבי משה איסרליש מסביר שהסיבה לכך היא "תמים תהיה עם ה' אלוקיך" (דברים י"ח, י"ג), והוסיף שכל שכן שאסור לשאול בקוסמים, מנחשים ומכשפים.
אז נכון שאת מדברת על ספר קודש כמו תנ"ך ולא באיזו מכשפה, אבל עדיין לא כך נהגו יהודים בכל הדורות כדי לקבל הכרעות. יש בכך גם בריחה מאחריות. במקום לברר בעצמנו מה טוב ומה נכון, נותנים לגורם אחר להחליט עבורנו.
כלים להחלטה
מה לעשות כשבכל זאת אנחנו לא מצליחים להחליט לבד?
הקב"ה נתן לנו כמה כלים שיעזרו לנו:
- השכל הישר
עלינו לבחון קודם כל בעצמנו את השאלה. מה היתרונות ומה החסרונות, מה האפשרויות ומה המחירים. טיפ מועיל: לעשות טבלה מסודרת ולרשום בה על הנייר את הצדדים השונים. כשזה מונח מול העיניים קל יותר לראות איזה צד גובר. - ניסיון העבר
יש הרבה מה ללמוד ממה שקרה לנו בעבר. להפיק לקחים מהחלטות קודמות ולחשוב מה נכון לעשות הפעם. - להתייעץ
"ותשועה ברוב יועץ" (משלי י"א, י"ד). יש מסביבנו אנשים חכמים שאפשר להיעזר בהם וללמוד מחוכמתם. אין הכוונה לעשות סקר ולשאול המון אנשים, אלא לחפש אדם אחד או שניים שבאמת מבינים, ולהתייעץ איתם.
ואחרי כל זה, צריך לזכור שלא הכול אפשר לדעת מראש. יש מקרים בהם אין ברירה אלא לנסות בפועל כדי לגלות מה טוב יותר ואין אפשרות לצפות מראש מה יהיה הכי מתאים. לא צריך לפחד מכך ולא לחשוש מכישלונות. חז"ל אומרים "אין אדם עומד על דברי תורה אלא אם כן נכשל בהם" (גמרא גיטין מג,א). כלומר, לעיתים הדרך היחידה ללמוד מה נכון היא להתנסות בפועל, גם אם זה אומר להיכשל לפעמים.
גורל הגר"א
כל מה שאמרנו נכון ב-99% מהמצבים. יש מקרים חריגים ונדירים ביותר בהם גדולי ישראל השתמשו בסוג של גורל כדי לקבל תשובה משמים. זה קרה כאשר לא הייתה שום אפשרות אחרת, כמו שקרה למשל עם חללי שיירת הל"ה. אותם לוחמים שנרצחו על ידי ערבים כשהיו בדרך לגוש עציון הנצור בזמן מלחמת השחרור. נותרו 12 גופות שלא זוהו והרב צבי פסח פרנק, הרב של ירושלים, פסק אז שיש להשתמש בגורל הגר"א כדי לזהות מי היו החללים. המשימה הוטלה על הצדיק הירושלמי רבי אריה לוין שהצליח באמצעות שימוש בספר תנ"ך מיוחד לזהות אותם.
כמובן שזהו מקרה יוצא דופן שנעשה בהנחיה מיוחדת של גדולי ישראל. דרך המלך היא להשתמש בכלים שהזכרנו קודם: השכל, הניסיון והתייעצות עם אנשים חכמים, ולהתפלל לה' שיעזור לנו לקבל את ההחלטות הטובות והנכונות.