התמכרויות

דברים שמתפספסים

כולנו בני אדם וככאלה אנו עושים אלפי פעולות ביום, שחלק גדול מהן כלל אנחנו מבצעים בלי לחשוב. לא פעם יוצא שאדם עושה פעולה המספקת לו הנאה או תחושה טובה – אפילו שהיא לזמן מוגבל ביותר – אבל היא פוגעת בו בטווח הארוך. במידה וימשיך לנקוט בפעולה זו שוב ושוב הוא עלול לפתח 'התמכרות'. האם זה נשמע לכם כמו משהו שלא קשור אליכם אלא רק ל'אנשים אחרים'? בואו נלמד קצת על התמכרויות לפני שתמהרו לענות על השאלה הזאת.

התמכרויות בישראל – המספרים:

120,000 – על פי ההערכות האופטימיות ביותר (המספר פורסם בדו"ח מבקר המדינה לשנת 2019) זו כמות הישראלים אשר סובלים מהתמכרות כלשהי – לחומר אותו הם צורכים או להתנהגות שלילית כלשהי עליה הם חוזרים.

500,000 – על פי ההערכות היותר פסימיות (מחקר של המכון הישראלי להתמכרויות מתחילת 2021) זו הכמות של הישראלים אשר סובלים מהתמכרות כלשהי. (נתייחס לפער העצום הזה בהמשך).

75%-90% מהמכורים אינם מקבלים טיפול.

79% מהמכורים בישראל הם גברים.

21% מהמכורים בישראל הן נשים.

75% מהמכורים בישראל אינם נשואים. (שלושת הנתונים האחרונים מתייחסים למכורים אשר פנו לטיפול. אין מידע מסודר לגבי יתר המכורים שכן הם אינם 'רשומים במערכת').

2020 – השנה בה ארגון הבריאות העולמי הכיר בהתמכרות למשחקי מחשב כהפרעה נפשית.

7 מיליארד שקל – על פי ההערכות זהו סכום העלות השנתי של ההתמכרויות למשק הישראלי. מדובר על הוצאות עבור טיפולים רפואיים או פסיכולוגיים, אובדן ימי עבודה, פגיעה בתפקוד המקצועי ועוד.

הגדרת 'התמכרות':

בעבר היו משתמשים גם בשיח המדעי במונח 'התמכרות'. בשנים האחרונות החלה מגמה של שינוי בהגדרת התופעה ושינוי שמה ל: 'הפרעת שימוש'. הסיבה להחלפת המינוח היא שהמילה 'התמכרות' מביאה עמה קונוטציה שלילית מאוד אשר מיד מרתיעה אנשים וגורמת להם להיכנס למצב של הכחשה, סגירות וסירוב לחשוב על עצמם כעל 'מכורים'. ללא הכרה של האדם בבעיה, קשה מאוד לטפל בה בצורה יסודית.

אז מה המאפיין הבולט של 'הפרעת שימוש'? – המשך שימוש בחומר מסוים או המשך נקיטת התנהגות מסוימת למרות שהדבר כרוך בבעיות הידועות למשתמש ופוגעות בו שוב ושוב בטווח הארוך.

מהי ההתמכרות הנפוצה ביותר בארץ?

מבחינת חומרים ממכרים, החומר הממכר הנפוץ ביותר בישראל הוא אלכוהול. 32% מהמכורים בארץ מכורים לצריכה מופרזת של אלכוהול.

מבחינת התמכרות להתנהגויות שליליות, ההתמכרות להתנהגות השלילית הנפוצה ביותר בישראל היא הימורים. 9% מהמכורים בארץ מכורים להימורים. חשוב לציין, שהמחקר שעל פיו מובא כאן הנתון המספרי, לא התייחס לשימוש מופרז וכפייתי במסכים כהפרעת שימוש או התמכרות והוא לא נכלל במחקר.

השפעת הקורונה:

מתברר כי הקורונה העלתה בצורה משמעותית את מספר המכורים בארץ – ומאוד ייתכן שהיא הגורם המרכזי לפער שבין המספר 120,000 מכורים משנת 2019 לבין 500,000 בתחילת 2021. אפילו בקרב המכורים הנמצאים בהליך של טיפול חלה החמרה רצינית וכל מטופל שמיני פיתח התמכרות נוספת.

כיצד מזהים התמכרות?

סממני האזהרה המרכזיים הם שינויים קיצוניים בהתנהלות היומיומית:

שינוי בהרגלי האכילה והשתייה – לרוב עלייה משמעותית בכמויות ובתדירות.

שינוי קיצוני בהרגלי השינה – קשיי הירדמות או שינה מרובה.

שינוי במזג – פיתוח קשיים בוויסות הרגשי, ויכוחים בתדירות גבוהה ובעוצמה גבוהה.

אז מה עושים?

במידה ואתה חושב כי חבר או קרוב משפחה נמצאים בסיכון להתמכרות או מתנהגים בצורה חריגה – כדאי לדבר איתם, או במידה והם לא מרגישים בנוח או שחושבים שזה לא יעזור – לפנות לדמות בוגרת שעליה סומכים ואשר יכולה לעזור: הורה שלך או של החבר, מורה או יועצ/ת בבית הספר. אולי זה קצת לא נעים אבל כאשר אדם זקוק לעזרה – צריך לדעת להתגבר על אי הנעימות למען בריאותו הגופנית והנפשית ובטווח הארוך כנראה שהוא אף ידע להודות על כך בעתיד.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'