המשפט 'סדר את החדר שלך' אולי כבר נמאס עליך. אך מחקרים מראים כי סדר וניקיון אינם חיוניים רק לצורך הידור במצוות כיבוד הורים אלא יש להם השלכות משמעותיות מאד על חיינו: בבריאות, במצבנו הנפשי ובעוד מקרים רבים.
אז בואו ניכנס לנושא ונראה מה זה עושה לנו.
סדר וניקיון – מה זה נותן לי?:
מחקר אמריקני אשר נעשה באוכלוסייה בעלת סיכוי גבוה למחלות לב, הראה כי הקפדה על סדר וניקיון משפרת את הבריאות ומקטינה את הסיכוי להתקף לב ומחלות לבביות.
מחקר אחר הראה כי בתים מסודרים ונקיים מקטינים אצל דייריהם את הסיכוי לדיכאון ולתשישות. בית מבולגן, לעומת זאת, משחרר במוח יותר מהורמון הקורטיזול – המכונה גם 'הורמון הסטרס', ומביא את דיירי הבית להיות עצבניים יותר.
במחקר אחר ראו כי סידור המיטה והקפדה על מצעים נקיים, משפרים משמעותית את איכות השינה בלילה.
בבית נקי ישנה חשיפה קטנה בהרבה לאבק. הדבר מצמצם את הפגיעה מאלרגיה או מאסטמה.
בבית מבולגן ישנם גירויים רבים מסביב, מה שמונע מדיירי הבית למקד את תשומת ליבם למשימה מסוימת אותה הם מעוניינים לעשות. בנוסף, שולחן עבודה מבולגן מגביר את המתח ואת הלחץ מה שכמובן פוגע בבריאות הנפשית והגופנית לאורך זמן.
בית נקי משרה על הנכנס בשעריו רוגע ושלווה. כשאדם שב הביתה עייף, כועס או מתוסכל ונכנס לבית נקי ומסודר – הדבר מיד מקרין עליו שלווה וחשיבתו השלילית הולכת ומתמעטת.
פעולת הניקיון:
מעניין לראות כי חוקרים רבים לא מסתפקים בדיבור אודות חשיבות הסדר והניקיון אלא גם מדברים על חשיבותה של עצם פעולת הניקיון אותה הם ממליצים לנו לעשות בעצמנו. ראשית, העניין מהווה יופי של פעילות גופנית: תנועה מלאת מרץ ברחבי הבית, תנועות ידיים מרובות עם מטאטא או מגב, סחיבת חפצים ועוד. שנית, מתברר כי פעולת הניקיון משחררת במוח אנדורפינים אשר משפרים את מצב הרוח ומורידים את העייפות. אז בקיצור, אם אין לך 'מצב רוח' פשוט מאד, תתחיל לנקות…
מחקרים נוספים הראו קשר בין שגרה הכוללת ניקיון תדיר של הבית לבין הקטנת הסיכוי לאלצהיימר ולסוגים מסוימים של מחלת הסרטן.
הקשיים המרכזיים:
לאחר שהבנו את חשיבות הסדר והניקיון, נשאר העניין הפעוט של… לעשות את זה! ולמרות שאנשים רבים אוהבים סדר – עדיין רוב האנשים לא מקפידים לעשות זאת. מדוע?
נראה כי ישנם שלושה קשיים מרכזיים בדרך לשגרת סדר וניקיון: הצורך להתגבר על העצלות הטבעית ולפעול, הקושי להיפרד מרכוש והחשש מגודל המשימה…
על העצלות יש להתגבר בעזרת גיוס כוח הרצון. זה קשה – אך כשמבינים את הרווח הגדול זה אפשרי. הפרידה מרכוש כבר במקרים מסוימים הופכת להיות עניין רגשי ולכן גם מורכב יותר. אנשים נוטים לפתח קשר אישי לחפצים שלהם, בטח כאלו שבבעלותם שנים רבות או שניתנו במתנה מקרובים או מחברים. ולעיתים הם מצטברים וממלאים את הבית, גם אם כלל אין לנו צורך או שימוש בהם. חלק מהמלצות המומחים בתחום הן: למסור את החפצים למישהו מוכר או לארגון צדקה, להצטלם איתו לפני המסירה כ'אקט של פרידה וזיכרון' או פשוט לעשות שלב ביניים: לארגן בשקית או בקרטון את הדברים, להמתין שבוע – שבועיים ('זמן להתחרט') ורק אז למסור את זה הלאה.
לגבי החשש מגודל המשימה, ההמלצה היא לצמצם את הסידור לפעולות קטנות. בכל פעם לקחת משימה אחת ממוקדת ביותר ולעשות אותה: סידור השולחן, סידור מגירה מסוימת או מדף מסוים בארון וכדומה.
להרחבת המבט:
ניתן לראות בסידור הבית משל לחיינו עצמם: כשאדם מקפיד לנהל את זמניו בצורה מושכלת, דואג למלא את מטלותיו וחובותיו – החברתיות והרוחניות – ללא דיחוי ועצלנות, מצמצם במעשים לא טובים אשר 'מלכלכים' את אישיותו וממלא את עצמו במעשים טובים – הוא גם יחוש אושר וסיפוק של הגשמה עצמית רוחנית וחברתית.