שאלה: שלום הרב. נכון שלא טוב להיות קטנוניים? נכון שצריך להסתכל על התמונה בגדול ולא להיתפס לפרטים שוליים? אז אני לא מבינה למה בהלכות צניעות זה לא עובד ככה. למה מתעקשים איתנו על הגדרות מעצבנות עד איפה בדיוק אמורה להגיע החצאית, והשרוול והצווארון? די! מה זו הקטנוניות הזו?! למה לספור סנטימטרים?!
מה שחשוב הוא העיקרון שצריך להתלבש בצניעות. כל אחת כבר תחליט לבד איפה עובר הגבול בשבילה, לא ככה?
שירה
תשובה: שלום שירה.
העלית רעיון מעניין. מה דעתך שננסה ליישם אותו בעוד תחומים בחיים? למשל, על הכביש. במקום לשגע את כולם עם המון חוקים ותמרורים – דו סטרי, חד סטרי, אין כניסה, מגבלת מהירות, אסור לעשות פרסה – נוותר על כל הקטנוניות הזו ונסתפק בכלל אחד מרכזי: "נהג בסדר ובזהירות".
מה את אומרת? שזה לא יעבוד? שהכביש יהפוך לג'ונגל? את לגמרי צודקת. ברור לנו שאם עכשיו, כשיש חוקים וכללים – יש אלפי תאונות ומאות הרוגים בשנה, אוי ואבוי מה שיהיה אם נבטל אותם. הרעיון של להסתפק ברעיונות כלליים מבלי לתרגם אותם לפרטים מדויקים, אולי נשמע יפה בתיאוריה, אבל עובד גרוע במציאות.
למעשה, הייתה אפילו דת כזו בהיסטוריה. הנצרות. היא דיברה רק על רעיונות של אהבה וחסד אבל ביטלה את כל המצוות המעשיות ואת שמירת ההלכה. התוצאה הייתה איומה ונוראית. לא הייתה דת כמותה ששפכה דם והתנהגה באכזריות – אינקוויזיציה, מסעי צלב, פוגרומים. והכול בשם ה"אהבה".
במילים אחרות – כדי שתהיה משמעות לכלל מסוים חייבים לתרגם אותו לפרטים. אחרת הוא מאבד את משמעותו.
זה נכון שלא תמיד אנחנו מבינים כל פרט או כפי ששאלת 'מה משנה סנטימטר יותר או פחות?'. אבל דעי לך, שירה, שאת אותה שאלה אפשר להציג גם בכל תחום אחר בחיים. איך את מסבירה את החוק שמאפשר לקבל רישיון רק מגיל 16 ותשעה חודשים? עד אותה שניה הבנאדם צעיר ולא אחראי מכדי שנפקיד בידיו רכב, אבל מרגע שהשעון צלצל חצות של החודש התשיעי, משהו בתוכו מתהפך ואין עוד בעיה לתת לו את המפתחות…?
ומה לגבי גבינה צהובה שתאריך התפוגה שלה ביום שלישי הבא. עד אותה שניה יצאו ממנה טוסטים מעולים ורגע לאחר מכן היא תתחיל להעלות ריקבון?
התשובה היא שלחוק יש תמיד נוסחה אחידה וחייבים להיצמד אליה אם אנחנו רוצים לחיות בצורה מוגנת ובריאה. גם להלכה יש כללים אחידים והם מורכבים גם מכמויות וסנטימטרים. חז"ל בחוכמתם העצומה והיכרותם את המציאות ואת נפש האדם, סימנו היכן בדיוק נכון להעביר את הגבול. בהלכות צניעות יש גם דברים שנלמדו מן הפסוקים וקבעו אבחנות מה אפשר לגלות ומה צריך להישאר נסתר. כך אנו יכולים לשמור בצורה מכובדת על היהלום היקר שנתן לנו הקב"ה – הגוף שלנו.
ככל שנבין יותר את העיקרון הכללי ואת חשיבותו, יהיה לנו קל יותר לקבל את הפרטים שלו גם אם אנחנו לא מרגישים למה נכון בדיוק כך ולא אחרת.
קיום המצוות וההלכה דומה לסימפוניה מוזיקאלית. כל מצווה וכל הלכה הן תו מסוים. לעשות בערך או 'באופן כללי', נשמע חובבני במקרה הטוב וזייפני במקרה הרע. רק כשמדייקים ומקפידים על כל פרט מצליחים להגיע לביצוע מושלם של קונצרט מדהים. בהצלחה!