פגיעה בחברים

דברים שמתפספסים

בן אדם הוא יצור חברותי. נדיר מאד למצוא אנשים הבוחרים מרצונם החופשי להתנתק מהחברה ולחיות בנזירות ובבדידות. החברה הסובבת אותנו מספקת לנו שמחה, עניין, עזרה, טיפול ומאד חשוב – ביטחון. אך מה קורה כשבמקום תחושת ביטחון החברה הופכת להיות דווקא משהו שמאיים עלינו? מתברר שבקרב בני נוער התופעה הזו קיימת לא מעט. בואו נכנס לעובי הקורה ונראה קצת נתונים סביב הנושא של פגיעה בזולת.

אז כמה בני נוער נפגעים?

בדרך כלל סקרי אקלים (סקרי תחושת ביטחון וכדומה) מתייחסים לחודש האחרון שהיה בטרם נשאל הנסקר, כך שהנתונים שאביא כאן מתייחסים לחודש:

10% מבני הנוער סבלו מהפצה של שמועות לא נכונות אודותיהם במטרה להכפיש את שמם, חלק גדול מזה ברשת.

11% מתלמידי היסודי ו-6% מתלמידי התיכון היו מעורבים באירוע אלים.

22% מבני הנוער דיווחו כי מישהו דחף אותם.

10% מבני הנוער ספגו פגיעה על רקע של גזע, מראה, מבטא או חולשה אחרת.

20% מבני הנוער ספגו קללה שנועדה להעליבם.

33% מבני הנוער היו עדים למעשה ונדליזם, לרוב בבתי הספר.

20% מבני הנוער דיווחו על חבורות של נערים שמסתובבות יחד ומציקות לנערים אחרים.

אלימות זה רע, אבל מה הבעיה עם ירידות?

נחום יצא מהבית בכעס. הוא הרגע סיים עוד ויכוח עם הוריו שלא אהבו את הציון שקיבל במבחן הגדול שהיה השבוע במתמטיקה. הם לא רצו שילך להיפגש עם החברים עכשיו ואמרו כי עליו לשבת תכף ומיד ולהתחיל ללמוד שוב את החומר לקראת המבחן החוזר. הוא הסביר להם עד כמה חשוב לו להיפגש עם החברים ושזה מה שיעודד אותו. הם הרשו לו ללכת אך הבהירו לו כי לדעתם הוא טועה.

כשצעד אל עבר הסניף הרהר בינו לבין עצמו וניסה לחשוב כיצד נכשל במבחן הזה למרות שלמד אליו לא מעט. לאט-לאט החל להבין כי בעצם הוא לא כועס על הוריו אלא בעיקר מאוכזב מעצמו. 'אולי אני לא באמת חכם', חשב לעצמו בעצב. כעבור רבע שעה כבר שכח מכל ענייני הלימודים כי בילה עם חבריו הטובים ונהנה איתם מאד. עד הרגע הזה שאמר להם משהו על פוליטיקה ששמע בחדשות. 'איזה טמבל אתה!', צעק אורי, 'בכלל לא הבנת את זה נכון. אתה כזה מטומטם לפעמים. מה שאמרו זה ש…'. נחום כבר לא הקשיב. גם בין החברים נותנים לו להרגיש טיפש? זה כבר מוגזם! אוזניו נאטמו וכל מה שהוא רצה זה לברוח משם כמה שיותר מהר…

אל תדון אדם עד שתגיע למקומו

אף פעם אינו יודעים מה עובר בראש של חברינו ומה בדיוק מצבם הרגשי המדויק. ייתכן והחבר שנצחק עליו יחייך וייהנה מהירידה, אך גם ייתכן מאד כי החיוך הוא רק כלפי חוץ ובסתר ליבו זה פגע בו בצורה קשה. קל וחומר פגיעה על רקע של משהו אמיתי שאינו בר שינוי כמו צחוק על מראה או מבטא של מישהו. לפני שאתה יורד על חברך, קח בחשבון כי ייתכן והוא באמת ייעלב וייפגע, דבר העלול להרוס או לפגע משמעותית בחברות שלכם ואף לגרום לפגיעה ארוכת טווח באותו חבר.

פגיעה נשארת?

מספר מחקרים אשר נעשו בתחום הראו כי לא מעט ילדים ובני נוער אשר נפגעו מאחרים בצעירותם משלמים על זה מחיר בגיל מאוחר יותר. הם בעלי סיכוי גבוה יותר לקשיים כלכליים, לחוסר יציבות בבית שיבנו ולצורך בקבלת טיפול וסיוע נפשי. קשה לתפוס את זה אבל כן, לפגיעה 'הקטנה' בחבר שלך – זו שנעשית לגמרי בצחוק – עלול להיות מחיר כבד. אז רגע לפני הפגיעה הבאה, בואו נעצור רגע, נחשוב פעמיים וננסה למצוא דרך אחרת לצחוק ולהשתעשע בה, דרך שאין מישהו שנאלץ לשלם עליה מחיר.

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'