צחצוח שיניים

דברים שמתפספסים

במדור הקודם דיברנו על ההשפעות ארוכות הטווח של הקפדה על בריאות השיניים והחניכיים. שלושת הדברים החשובים ביותר הם הקפדה על צחצוח שיניים, תזונה נכונה וביקורים סדירים אצל שיננית ורופא שיניים. הפעם ננסה להתעמק בצחצוח השיניים ובתזונה.

נתונים על צחצוח שיניים:

1780 – השנה בה החלו לייצר ולשווק בצורה המונית את מברשת השיניים.

2 דקות – הזמן המומלץ על ידי רופאי השיניים לצחצוח. זה נשמע קצת, אבל תוך כדי צחצוח זה מרגיש כמו נצח. על מנת להקל קצת את השעמום יש הממליצים לחלק את הפה לארבעה אזורים ולהתעכב חצי דקה בכל אזור.

60% מהילדים, על פי סקר שנערך בישראל, מגלים התנגדות כאשר הם מתבקשים לצחצח את שיניהם.

43% מההורים בישראל, על פי אותו הסקר, מוותרים לילדיהם על הצחצוח.

40% מהילדים בישראל, על פי סקר אחר, מצחצחים שיניים רק פעם אחת ביממה או לא מצחצחים בכלל.

30% – זהו האחוז באוכלוסייה הסובלים או סבלו ממחלות חניכיים, אשר נגרמות פעמים רבות בשל אי הקפדה על היגיינת הפה. זאת על פי מדגם שנערך בארה"ב.

חשיבות הצחצוח:

יש המגדירים את צחצוח השיניים של הערב כצחצוח שהוא 'בין אדם למקום' ואת הצחצוח של הבוקר כצחצוח שהוא 'בין אדם לחברו', וזאת מפני שהצחצוח בערב הוא החשוב יותר מבחינת השמירה על בריאות השן, שכן בלילה הסוכר והחומצות שנשארים על השיניים פוגעים בשן לאורך כל שעות השינה ואילו ביום יש תחלופה גבוהה יותר של רוק ומאכלים שלועסים. מנגד, הצחצוח של הבוקר חשוב גם לבריאות אך גם למניעת ריחות רעים ולא נעימים מהפה.

אי הקפדה על צחצוח שיניים עלולה לגרום ל:

דלקת חניכיים – כשחיידקים מתיישבים מתחת לקו החניכיים ויוצרים הפרדה בין החניכיים לבין השן.

חורים בשיניים – חורים קטנים הנגרמים פעמים רבות בשל חדירת משקה או מאכל ממותק או חומצתי וגורמים לכאב רב(!).

אובדן שיניים – דבר שבעייתי בעיקר אצל מבוגרים שבניגוד לשיני החלב של הילדים – לשיניים האבודות שלהם לא הולכת לצמוח תחלופה.

ריח רע – ריח רע מהפה יכול להיגרם משלל דברים אך אחד הגורמים האפשריים והנפוצים הוא הימנעות מצחצוח שיניים. אז אם לא למען עצמך – צחצח שיניים למען חבריך.

היסטוריית מברשת השיניים:

ניקוי השיניים בעזרת כל מיני חומרים היה קיים עוד בעולם העתיק. עם זאת, כאמור, רק במאה ה-18 הומצאה מברשת השיניים. אחד האירועים ההיסטוריים אשר השפיעו רבות והביאו להפצתה של המברשת ברחבי ארה"ב הוא מלחמת העולם השנייה בה נדרשו החיילים האמריקנים לשמור על ניקיון שיניהם – דבר אשר הפך את מברשת השיניים למוצר פופולארי במיוחד. כאשר החיילים שבו לבתיהם, ההרגל נשאר ונמשך ועניין הצחצוח היומיומי התרחב והתקבל בבתים רבים.

תזונה בריאה לשיניים:

ישנם כמה וכמה מאכלים ומשקאות המזיקים לשיניים, נתעכב על כמה מרכזיים ונפוצים:

ממתקים צמיגיים מלאי סוכר – כגון ממתקי גומי או טופי, אשר גם מלאים בסוכר וגם נדבקים לדפנות השיניים – דבר אשר משאיר את הסוכר דבוק לשן לאורך זמן.

משקאות ממותקים – שבעצם שוטפים את השן בסוכר המסייע לחיידקים ליצור חומצה הפוגעת בשיניים. משקאות חומצתיים, כמו משקאות מוגזים, מביאים עימם נזק נוסף ואף עלולים לאורך זמן לפגוע בצבע היפה של השיניים.

מאכלים פריכים המשאירים שאריות בשיניים – לחם, בייגל'ה, חטיפי צ'יפס ועוד. ניתן לצמצם משמעותית את הפגיעה של מאכלים אלה בעזרת ניקיון הפה בעזרת צחצוח שיניים והעברת חוט דנטאלי בין השיניים ועל ידי מעבר ללחם מחיטה מלאה אשר מכיל פחות סוכר ומתפרק יותר לאט.

לסיכום:

אם ברצונכם להימנע מכאבי שיניים, לשמור על שיניכם בריאות ושלמות לאורך זמן, להישאר עם חיוך צחור ויפה ולחסוך הוצאה גדולה של כסף בהגיעכם לגיל מבוגר – מומלץ לסגל הקפדה יומיומית על צחצוח שיניים בבוקר ובערב, לצמצם אכילת מאכלים מזיקים ולבקר באופן סדיר אצל השיננית ורופא השיניים. ארבע דקות ביום יכולות לחולל שינוי חיובי ומבורך בחיים – מה, לא תקחו?! בהצלחה!

מעונין להצטרף להפצת עלון 'שלום לעם'?

אולי יעניין אותך גם

דברים שמתפספסים

שקט, כאן מרדימים

דברים שמתפספסים

אתה הכי משמעותי, אחי!

דברים שמתפספסים

שתיית מים

דברים שמתפספסים

הרפתקנות

דברים שמתפספסים

חשיפה לשמש

להנצחה או הקדשה בעלון 'שלום לעם'